• GPS menjadi pilihan terbaik rakyat Sarawak

  Reporter: Admin
  Published: Wednesday, 27 June 2018
  A- A+

  MENGAPA GPS masih menjadi pilihan terbaik rakyat Sarawak yang sayangkan Sarawak..

  Hanya parti-parti komponen dalam GPS; PBB, SUPP, PRS dan PDP yang TIADA mempunyai pengaruh keSemenanjungan terhadap mereka kerana GPS berdiri di atas kaki sendiri.

  Beza GPS dan BN Sarawak dulu.. BN Sarawak dulu agar konservetif berbanding sekarang dan perubahan ketara ini jelas dapat dalam dilihat semasa prosiding kes mahkamah kerajaan Sarawak vs Petronas baru-baru ini dimana kerajaan Sarawak berjuangan secara "all out tanpa berlapik dan beralas" lagi.

  Mungkin sebelum ini, BN Sarawak mahu menjaga muka rakan komponen parti BN Semenanjung; UMNO, MIC, MCA dan yang lain-lain namun dengan situasi sekarang, GPS tidak lagi terlalu harus menjaga hati mereka tapi lebih mengutamakan menjaga hati dan HAK rakyat SARAWAK.

  Kemunafikan PH Sarawak terserlah pada tahap yang tertinggi apabila Violet Yong semalam seolah mengalu-alukan perancangan PPBM untuk melebarkan sayap mereka ke Sarawak biarpun tahu PPBM adalah "clone UMNO".

  Walhal sebelum ini DAP Sarawak bermati-matian tidak mahu UMNO bertapak di sini namun demi ketuanan Semenanjung mereka, perkara yang "haram" sebelum ini dengan sewenangnya di "sucikan dan ditarbiah menjadi halal" kerana kepentingan mereka sendiri.

  Anda boleh nafikan, spin bagaimana pun tapi itu adalah kenyataan.. GPS tiada ketuanan Semenanjung berbanding gabungan PH; PPBM, PKR, DAP dan PAN mahu pun PAS.

  Dapatkah DAP Sarawak membuat pertimbangan antara ketaatan kepada ketuanan Semenanjung mereka dan rasa sayang mereka kepada Sarawak dalam soal mempertahankan hak Sarawak?

  Kita ambil contoh mudah.. dalam kes mahkamah Kerajaan Sarawak vs Petronas mengenai hak gas dan minyak Sarawak baru-baru ini.. sedangkan rakyat Sarawak dari pelbagai komposisi kaum dan latarbelakang idealogi serta politik bersatu, DAP Sarawak memilih untuk berpeluk tubuh.

  Bukan sahaja mereka tiada memberi apa-apa sumbangan idea atau cadangan terhadap perjuangan tersebut, DAP Sarawak juga secara sinis memperlekehkan usaha Kerajaan Sarawak.

  Apakah jaminan pemimpin PH Sarawak (sekiranya mereka berkuasa di Sarawak) yang mereka akan mempertahankan Hak Sarawak dan tidak membantah sekiranya ketuanan Semenanjung mereka tiba-tiba bertindak membuat pindaan terhadap perlembagaan Sarawak.

  Perlu di ingatkan janji PH semuanya tidak boleh dipakai sepertimana janji "100 hari" mereka sekiranya berjaya menjadi yang kerajaan persekutuan namun kemudiannya diberi alasan tidak dapat ditunaikan atas alasan-alasan yang munasabah.

  Bayangkanlah jika PH Sarawak sudah berjanji akan mempertahankan hak Sarawak namun setelah berkuasa akan memberi alasan "pindaan terhadap perlembagaan Sarawak terpaksa di buat demi untuk kesejahteraan Malaysia.. itu yang lebih utama"..

  Bagaimana dengan kuasa autonomi Imigresen Sarawak, tanah adat, NCR dan lain-lain keistimewaan rakyat Sarawak nanti? Apa yang rakyat Sarawak boleh buat pada ketika itu? Menangis airmata darah pun tiada berguna pada masa itu..

  Rakyat Sarawak pastinya bijak akan membuat pertimbangan.. ketepikan apa jua permasalahan.. utama kepentingan dalam mempertahankan hak Sarawak demi untuk masa depan anak cucu kita.. 😎

  #iamSarawakian #TeamGPS

  *kredit illustrasi kepada Sarawakian cartoonist EdrenDhany Dautt

  Subjects:

 • No Comment to " GPS menjadi pilihan terbaik rakyat Sarawak "