• 'Tunggang secara percuma jika Barisan menang’

  Reporter: Admin
  Published: Friday, 13 April 2018
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  The Star Online, 13 April 2018

  GEORGE TOWN: Penunggang motosikal akan dibenarkan menyeberangi jambatan Pulau Pinang secara percuma jika Barisan Nasional berkuasa, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

  "Tidak akan ada tol untuk motosikal di jambatan Pulau Pinang jika Barisan mengambil alih Pulau Pinang," kata Perdana Menteri semasa program "Balik Pulau bersama Perdana Menteri" di SM Seri Balik Pulau semalam.

  Najib juga mengumumkan 12 projek perubatan dan kesihatan untuk negeri ini, dengan kos lebih daripada RM1.6 bilion.

  Antaranya ialah klinik pakar baru dan wad hospital bernilai RM 500 juta dan sebuah hospital wanita dan kanak-kanak, dianggarkan RM296 juta.

  Selain itu, blok hospital berjumlah RM496 juta untuk Seberang Jaya dan projek kecil antara RM7 juta dan RM108 juta.

  "Kami akan menjaga kebajikan rakyat di Pulau Pinang walaupun kami bukan kerajaan," katanya.

  Najib juga meluluskan jejantas RM10 juta untuk Kampung Seronok di Bayan Lepas, yang diminta oleh Ahli Parlimen Balik Pulau, Datuk Seri Dr Hilmi Yahya.

  "Lebih banyak lagi yang boleh kita lakukan tetapi rakyat mesti memastikan kemenangan Barisan," katanya.

  Barisan negeri akan melancarkan manifestonya di tanah besar Pulau Pinang pada hari Ahad.

  "Kami telah mencapai pertumbuhan ekonomi sebanyak 5.9% dan ringgit mengukuh berbanding dolar AS.

  "Jadi apakah yang cuba pembangkang selamatkan negara ini dari?" tanya beliau.

  Najib berkata beliau yakin Barisan akan mengekalkan Balik Pulau.

  Turut hadir ialah Dr Hilimi, Pengerusi Barisan Nasional (BN) negeri Tengchang Yeow, Pengerusi Umno negeri Datuk Seri Zainal Abidin Osman dan Ahli Parlimen Kepala Batas Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

  Kemudian, pada majlis makan malam bersama rakyat di SMK Teluk Kumbar, Najib berkata rakyat Pulau Pinang yang menentang projek penambakan di negeri itu harus memberi mandat kepada Barisan.

  Beliau berkata Kerajaan Persekutuan tidak bersetuju dengan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) projek itu kerana ia mempengaruhi nelayan dan alam sekitar.

  "Tetapi, pendirian kami terhadap projek itu hanya dapat dijelaskan jika Barisan diberi peluang lagi di Pulau Pinang," katanya

  Najib merujuk kepada Penambakan Pulau Pinang Selatan, yang merupakan rancangan besar untuk menuntut semula tiga pulau berjumlah 1,800 hektar dari pantai selatan Pulau Pinang.

  Beliau membandingkan projek itu dengan projek-projek Kerajaan Persekutuan seperti MRT, HSR dan ECRL, yang tidak memerlukan sebarang penambakan.

  Link asal artikel:
  https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/04/13/ride-for-free-if-barisan-wins-no-motorcycle-toll-on-penang-bridge-if-party-retakes-state-says-najib/

  Subjects:

 • No Comment to " 'Tunggang secara percuma jika Barisan menang’ "