• Menghuraikan mitos di Malaysia

  Published: Monday, 9 April 2018
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Jakarta Globe, 9 April 2018

  Menurut laporan September 2017 oleh Bank Dunia mengenai Malaysia, kurang daripada 1 peratus isi rumah di Malaysia kini hidup dalam kemiskinan yang melampau. Laporan lanjut menunjukkan bahawa tumpuan kerajaan kini beralih ke arah menangani kesejahteraan 40 peratus penduduk daripada kumpulan paling miskin.

  Salah tanggapan yang paling biasa adalah bahawa ketidaksamaan pendapatan di Malaysia masih kekal tinggi berbanding dengan negara-negara Asia Timur yang lain, tetapi kajian yang dijalankan dari tahun 2009 hingga 2014 oleh Khazanah Research Institute menunjukkan bahawa pendapatan purata bagi 40 isi rumah terendah telah menyaksikan pertumbuhan sebanyak 11.9 peratus setiap tahun, lebih tinggi berbanding dengan pertumbuhan 7.9 peratus untuk penduduk Malaysia yang selebihnya. Ini menunjukkan bahawa keluarga berpendapatan rendah di Malaysia dengan cepat memperoleh pendapatan yang lebih tinggi setiap tahun.

  Bank Dunia mengakui keberkesanan strategi kerajaan secara beransur-ansur bergerak ke arah langkah-langkah yang lebih disasarkan untuk menyokong golongan miskin, berikutan penghapusan subsidi menyeluruh.

  Langkah-langkah disasarkan yang lain termasuklah inisiatif 1Malaysia, yang memberikan perkhidmatan perubatan asas percuma, pusat Internet untuk golongan miskin bandar, dan subsidi di kedai peruntukan tertentu. Di samping itu, kerajaan juga mengurangkan kadar tol; beras, tepung, gula disubsidikan dan meluluskan bantuan persekolahan sebanyak RM100 ($25) setiap murid serta skim voucher buku sebanyak RM250 seorang untuk pelajar pra-universiti dan mahasiswa, antara lain.

  Najib dan kerajaannya telah mengutamakan pembangunan sumber manusia dan menggalakkan golongan miskin untuk memperolehi kemahiran dan kelayakan yang diperlukan. Berterusan mendapat pekerjaan dalam dunia moden yang semakin berkembang, sektor gaji tinggi dalam ekonomi membawa kepada banyak pekerja beralih daripada pekerjaan tradisional luar bandar yang dibayar rendah ke pekerjaan sektor moden dengan gaji yang lebih baik.

  Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia, bilangan orang yang terlibat dalam perkhidmatan profesional pada tahun 2015 berbanding tahun 2010 menunjukkan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 13.8 peratus setahun.

  Jumlah gaji dan upah yang dibayar pada tahun 2015 adalah RM10.1 bilion berbanding dengan RM4.4 bilion pada tahun 2010 dengan kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 17.8 peratus setahun.

  Lebih penting lagi, semua langkah dan statistik ini menunjukkan strategi berterusan yang meminimumkan pemindahan kemiskinan kepada generasi akan datang. Kualiti hidup juga telah dipertingkatkan melalui peningkatan atau pengembangan perkhidmatan awam, kemudahan sosial dan infrastruktur fizikal, dengan akses mudah pada terasnya.

  Professor Dr. Hoo Ke Ping adalah seorang Penganalisis Ekonomi yang berpusat di Malaysia.

  Link asal artikel:
  http://jakartaglobe.id/opinion/mythbusting-malaysia/

  Subjects:

 • No Comment to " Menghuraikan mitos di Malaysia "