• Mahkamah Indonesia memutuskan penyitaan kapal layar dalam kes 1MDB tidak sah

  Reporter: Admin
  Published: Tuesday, 17 April 2018
  A- A+
  Foto REUTERS

  Tulisan asal oleh:
  Wahyudi Soeriaatmadja,The Straits Times, 17 April 2018

  JAKARTA - Mahkamah Indonesia pada hari Selasa (17 April) memutuskan bahawa penyitaan kapal layar mewah yang dikaitkan dengan penyiasatan AS ke dalam dana negara yang dilanda skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sebagai tidak sah dan tanpa asas yang sah.

  "Kami mengisytiharkan rampasan oleh polis itu sebagai tidak sah dan tidak mempunyai asas yang sah," kata Hakim Ratmoho pada sidang perbicaraan di Mahkamah Daerah Jakarta Selatan.

  Pada 28 Februari, polis Indonesia di Bali merampas kapal layar sebesar 92 meter yang dimiliki oleh Kepulauan Cayman, Equanimity, sebagai sebahagian daripada operasi bersama dengan Biro Siasatan Persekutuan AS.

  Ratmoho berkata penyitaan itu sepatutnya dilakukan "di bawah rangka kerja bantuan undang-undang bersama seperti yang ditetapkan oleh undang-undang 2006, yang memberi mandat kepada kementerian hukum dan hak asasi manusia," dan bukannya polis.

  Jabatan Kehakiman AS sebelum ini mendakwa bahawa Equanimity, yang bernilai AS$250 juta (S$328 juta), adalah antara aset yang dibeli oleh jurubank Malaysia Low Taek Jho, yang juga dikenali sebagai Jho Low, menggunakan dana yang dicuri dari 1MDB.

  Dana itu, yang dipercayai lebih daripada AS$4.5 bilion, telah digubah secara haram di beberapa negara termasuk AS. Jabatan itu memfailkan kes sivil pada bulan Jun 2017 dalam usaha untuk mendapatkan semula aset.

  Ratmoho juga berkata tidak ada keputusan dari mahkamah yang memutuskan bahawa pemilik kapal layar itu melakukan jenayah. "(Jika) tidak terdapat jenayah yang (dibuktikan), tidak sepatutnya ada sebarang rampasan," katanya.

  Dokumen mahkamah AS mengatakan bahawa Low, sekutu Perdana Menteri Malaysia, Najib Razak, tidak mempunyai peranan formal dalam 1MDB, tetapi mempunyai pengaruh yang agak besar dalam membuat keputusan.

  Tetapi pada awal bulan Mac, ketua polis negara Malaysia, Mohamad Fuzi Harun, memetik satu siasatan yang masih dijalankan, berkata Low tidak pernah bekerja untuk 1MDB dan beliau tidak membuat sebarang keputusan perniagaan untuk syarikat itu.

  Polis Bali merancang untuk menyerahkan kapal layar yang dirampas itu kepada pihak berkuasa AS selepas rampasan 28 Februari, tetapi syarikat yang mendakwa pemilikan sah kapal layar itu membawa perkara itu ke mahkamah di Indonesia, dengan memetik kekurangan kesahihan.

  Andi Simangunsong, seorang peguam yang mewakili Equanimity Cayman Ltd, memberitahu pemberita awal bulan ini (April) bahawa kapal layar itu tidak dikaitkan dengan mana-mana kes jenayah di Indonesia, oleh itu polis tempatan tidak mempunyai kuasa untuk menyita kapal itu.

  Beliau menambah bahawa persetujuan bantuan undang-undang bersama antara Indonesia dan negara asing adalah mungkin tetapi harus melalui kementerian hukum dan hak asasi manusia, bukannya hanya melalui polis.

  Beliau berkata bahawa penyerahan kapal layar itu kepada pihak berkuasa AS oleh pihak polis akan menyebabkan pelanggaran prosedur undang-undang.

  Isu 1MDB telah membebankan Datuk Seri Najib secara politik, berikutan pendedahan bulan Julai 2015 bahawa kira-kira AS$700 juta (S$922 juta) yang didakwa berkaitan dengan dana negara itu telah dimasukkan ke dalam akaun peribadinya.

  Najib berkata wang itu adalah derma politik dari kerajaan Saudi. Beliau telah dibersihkan dari sebarang salah laku oleh pihak berkuasa Malaysia.

  Link asal artikel:
  http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/indonesia-court-rules-yacht-seizure-in-1mdb-case-invalid

  Subjects:

 • No Comment to " Mahkamah Indonesia memutuskan penyitaan kapal layar dalam kes 1MDB tidak sah "