• Jawapan & Soalan Buat Rafidah Aziz

  Published: Saturday, 14 April 2018
  A- A+

  1. Kami merujuk kepada dakwaan terbaru Rafidah Aziz hari ini mengenai isu RM2.6 bilion - namun begitu kami melihat kesilapan yang sangat ketara dalam kenyataannya.

  2. Rafidah betul untuk menekankan bahawa RM2.077 bilion (AS$ 681juta) yang sebenarnya dipindahkan ke akaun PM ketika itu antara 22 Mac 2013 dan 4 April 2013 berdasarkan kadar pertukaran USD1 kepada RM3.05 ketika itu – bukannya jumlah yang sering dipetik sebanyak RM2.6 bilion kerana itu berdasarkan pada kadar pertukaran pada bulan Julai 2015 apabila isu itu dilaporkan dalam media.

  3. Rafidah juga betul untuk menekankan bahawa AS$620 juta kemudiannya dipindahkan dari akaun PM dan dipulangkan pada Ogos 2013 - yang dilaporkan dalam akhbar asing dan disahkan oleh Peguam Negara kita.

  4. Walau bagaimanapun, Rafidah telah membuat kesilapan besar apabila menganggap bahawa kadar pertukaran Ringgit kekal tidak berubah dari bulan Mac 2013 hingga Ogos 2013. Rafidah telah membuat tuduhan yang sepenuhnya palsu bahawa AS$61 juta telah dikekalkan dalam akaun PM dan dengan itu tertakluk kepada cukai pendapatan.

  5. Pada bulan Ogos 2013, kadar pertukaran Ringgit adalah RM3.30 kepada USD. Ini bermakna bahawa AS$620 juta yang dikembalikan bernilai kira-kira RM2.046 bilion. https://tinyurl.com/y849kxus

  6. Oleh itu, anggaran RM2.077 bilion telah dipindahkan masuk dan RM2.046 bilion kemudiannya telah dikembalikan. Yuran bank dan FOREX yang kurang bermakna majoriti daripada amaun itu telah dikembalikan.

  7. Oleh itu, Rafidah sangat salah untuk menganggap jumlah AS$61 juta itu (atau RM236.65 juta seperti yang beliau dakwa) - yang hanya akan menjadi benar jika kadar pertukaran kekal statik dari Mac 2013 hingga Ogos 2013 dan bukannya menyusut sebanyak 10%.

  8. Kami mengucapkan terima kasih kepada Rafidah kerana menekankan bahawa wang berjumlah RM2.6 bilion itu telah dikembalikan yang mana bertentangan dengan propaganda biasa pembangkang yang mendakwa bahawa wang telah dimasukkan ke dalam akaun PM tetapi tidak menyebut bahawa wang itu juga telah dikembalikan sepenuhnya.

  9. Bagaimanapun, kami terkejut bahawa Rafidah sebagai bekas menteri yang berpengalaman boleh meletakkan namanya dalam dakwaan setaraf yang dibuat cybertrooper sekali lagi dan membuat kesalahan yang asas seperti itu.

  10. Kami juga menggesa Rafidah untuk menyoal Tan Sri Muhyiddin mengenai rakaman audio yang bocor yang mana mengenai beliau bercakap pada mesyuarat Majlis Tertinggi pada 9 September 2015 tidak lama selepas beliau digantikan sebagai Timbalan Perdana Menteri. https://youtu.be/ZxM-Vri8acM - video yang Muhyiddin telah sembunyikan selama lebih daripada 2 1/2 tahun.

  11. Tolong tanya Tan Sri Muhyiddin apa yang beliau maksudkan apabila beliau mengatakan bahawa beliau tahu tentang konspirasi dalaman untuk menjatuhkan PM Najib pada masa itu dan mengapa beliau mengatakan bahawa beliau tidak mempunyai masalah mengenai dana khas presiden UMNO yang Muhyiddin katakan sebagai sudah lama diamalkan - Amalan UMNO "dari dulu lagi".

  Saya yakin bahawa Tan Sri Muhyiddin akan mengesahkan kepada Rafidah apa yang sudah Rafidah ketahui - bahawa ia sememangnya menjadi amalan bahawa presiden Umno memegang dana bagi pihak parti.

  12. Bagi soalan jika derma boleh dikenakan cukai, Rafidah juga harus tahu bahawa ketua LHDN telah mengesahkan bahawa sumbangan politik tidak boleh dikenakan cukai.

  https://www.thestar.com.my/news/nation/2016/02/16/political-donations-not-subjected-to-tax-says-irb-chief/

  Pasukan Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BNSC).

  14 April 2018

  Subjects:

 • No Comment to " Jawapan & Soalan Buat Rafidah Aziz "