• Tiga Ahli Parlimen DAP perlu dikenakan tindakan - BNBBC

  Published: Thursday, 8 March 2018
  A- A+


  KUALA LUMPUR: Majlis Ahli Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) menggesa kerajaan dan Parlimen mengambil tindakan terhadap tiga Ahli Parlimen DAP yang didakwa tidak menghormati Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia.

  Ketiga-tiga Ahli Parlimen DAP itu adalah Nga Kor Ming (Taiping), Ngeh Koo Ham (Beruas) dan V Sivakumar (Batu Gajah).

  Ia susulan tindakan ketiga-tiga Ahli Parlimen itu menuduh Pandikar Amin bersekutu untuk menutup skandal rasuah kerana menolak usul dan soalan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dikemukakan pembangkang, seperti dilaporkan portal berita, semalam.


  Pengerusi BNBBC, Tan Sri Shahrir Abd Samad, berkata pihaknya memandang serius terhadap tuduhan liar itu yang dipercayai dibuat untuk kepentingan politik ketiga-tiga Ahli Parlimen pembangkang terbabit.

  "Ternyata soalan berkaitan 1MDB memang dirancang kerana pembangkang berpendapat Speaker akan menolak soalan berkaitan perkara itu kerana sebahagiannya adalah subjudis.

  "Namun, bukan semua usul berkaitan 1MDB ditolak. Dalam sidang media pada 27 Julai tahun lalu, Tan Sri Pandikar Amin memaklumkan, 19 soalan berkaitan 1MDB dibenarkan untuk dibahaskan pada sesi berkenaan.

  "Tapi bila dituduh dengan sebegitu liar mengenai sikap dan kuasa budi bicara Speaker, kami anggap ini perbuatan melampau dan perlu diambil tindakan," katanya pada sidang media di sini, hari ini.

  Semalam, sebuah portal berita melaporkan, Koo Ham, Kor Ming dan Sivakumar menggesa Pandikar Amin meletakkan jawatan kerana menolak usul dan soalan pembangkang berhubung rampasan kapal mewah Equanimity dan 1MDB.

  Shahrir berkata, ketiga-tiga Ahli Parlimen DAP itu perlu mengambil pengajaran mengenai penggantungan Ahli Parlimen Batu Gajah dari parti itu, Fong Po Kuan selama enam bulan pada 2001.

  "Kes itu boleh menjadi rujukan apabila Po Kuan digantung kerana menghina dan enggan memohon maaf kepada Speaker Dewan Rakyat ketika itu, Tun Mohamed Zahir Ismail, selepas menuduh beliau menyalahgunakan kuasa budi bicara ketika menolak usul mengenai peperiksaan Sijil Amalan Guaman (CLP)," katanya.


  Ditanya sama ada Koo Ham, Kor Ming dan Sivakumar perlu dirujuk pada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen, Shahrir berkata ia bergantung kepada kerajaan dan Parlimen.-BHOnline

  Subjects:

 • No Comment to " Tiga Ahli Parlimen DAP perlu dikenakan tindakan - BNBBC "