• Rakyat Sarawak Tolak Politik Guna Isu Agama, Kaum

  Published: Tuesday, 13 March 2018
  A- A+

  Isu membabitkan kaum dan agama tidak sepatutnya menjadi bahan politik pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) kerana boleh menggugat keharmonian masyarakat terutama di Sarawak.

  Sehubungan itu, Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing menasihati mana-mana parti politik supaya tidak bermain dengan isu kaum dan agama.

  "Saya berharap politik membabitkan sikap perkauman dan agama tidak berlaku di sini (Sarawak). Ini kerana setiap masyarakat di Sarawak bebas mengamalkan agama mengikut kepercayaan masing-masing.

  "Kita sentiasa berkehendakkan kehidupan yang aman dan harmoni," katanya.

  Sementara itu, Masing yang juga Presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) berkata, beliau akan berdiri teguh di belakang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada PRU14 akan datang.

  "Kita akan sokong penuh beliau (Najib) kerana tiada alternatif lebih baik kepada kita. Kita tidak boleh membiarkan Tun Dr Mahathir memimpin kita kerana beliau sudah tua dan ketika menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun, beliau tidak membantu kita seperti Najib," ujarnya.

  Masing menjangkakan parlimen akan dibubar pada awal April untuk membolehkan pilihan raya berlangsung sebelum bulan Ramadan.

  "Jadi sebelum pertengahan Mei, kita akan ketahui kerajaan Malaysia, pembangkang atau BN. Tetapi saya kuat mengatakan BN akan kembali berkuasa dan Najib kekal sebagai Perdana Menteri," jelasnya.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Rakyat Sarawak Tolak Politik Guna Isu Agama, Kaum "