• PRU14: Melobi Perkara Biasa, Rohani Harap Kembali Dicalon

  Published: Monday, 12 March 2018
  A- A+

  Tidak kira mana sekalipun kawasan pilihan raya sudah pasti pelbagai spekulasi timbul termasuk membabitkan calon bertanding terutama melibatkan wakil Barisan Nasional (BN).

  Mutakhir ini beberapa nama dikhabarkan beberapa penyandang kerusi parlimen di Sarawak bakal digugurkan dan digantikan dengan muka baharu.

  Bagi Ahli Parlimen Batang Lupar, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, beliau masih menaruh harapan untuk dicalonkan semula pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

  Bagaimanapun menurutnya, keputusan mengenai calon bertanding bergantung kepada pucuk kepimpinan Barisan Nasional (BN) negeri dan pusat.

  Tambahnya, budaya melobi semasa pilihan raya adalah perkara biasa dan beliau tidak tergugat dengannya.

  "Itu lumrah, setiap kali pilihan raya memang akan berlaku budaya melobi, tetapi apa yang penting keputusan di tangan Ketua Menteri (Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg) dan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak)," katanya seperti yang dilaporkan Utusan Borneo.

  Rohani yang merupakan Ahli Parlimen Batang Lupar untuk tiga penggal sejak 2004 pernah menjadi Ahli Parlimen Santubong bermula 1990 hngga 1999.

  Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), beliau menang dalam pertembungan menentang Abang Zulkifli Abang Engkeh.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " PRU14: Melobi Perkara Biasa, Rohani Harap Kembali Dicalon "