• Penduduk Luar Bandar Sarawak Mampu Jadi Jutawaan Jika Manfaatkan Teknologi Digital

  Published: Tuesday, 6 March 2018
  A- A+

  Sejak mula mentadbir Sarawak, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sudah merangka pelbagai dasar dan inisiatif dalam usaha meningkatkan pendapatan negeri dan rakyat.

  Inisiatif dirancang Abang Johari yang merupakan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Negeri turut melibatkan penduduk luar bandar yang berkecimpung dalam keusahawanan.

  Ini kerana pendalaman Sarawak masih mempunyai banyak sumber yang boleh dikomersialkan.

  Oleh itu, penduduk luar bandar Sarawak sebenarnya mempunyai kemampuan untuk menghasilkan tanaman dengan kuantiti banyak dan berkualiti tinggi sekiranya teknologi dapat diadaptasi.

  Perkara pokok adalah mereka harus memanfaatkan dasar kerajaan dan berusaha lebih gigih dan bukannya terpengaruh dengan dakyah pembangkang yang tidak membantu rakyat.

  Untuk memudahkan penduduk pendalaman memasarkan sumber yang ada, kerajaan menambahbaik sistem internet luar bandar dengan memperuntukkan RM1.5 bilion bagi mempertingkatkan kelajuan internet.

  Sejajar dengan arus perkembangan semasa, dunia digital mampu memperluas pasaran hasil penduduk pendalaman ke peringkat global sekaligus memberi pendapatan tinggi.

  Pada masa kini, ramai yang menjadi jutawan hasil daripada memanfaat teknologi digital yang sedia ada. Malah Orang Kelainan Upaya (OKU) turut terbukti mampu menjadi jutawan walaupun hanya duduk di kerusi roda.

  Sebagai contoh insan istimewa Mohd Khairul Nizam Wahidin yang hanya duduk di kerusi roda mampu mencipta nama sebagai usahawan. Mohd Khairul Nizam Wahidin yang berusia 27 tahun mungkin belum dikenali dalam kalangan usahawan berjaya, namun semangat insan bergelar OKU ini patut dicontohi.

  Inikan pula penduduk pendalaman yang sempurna dan memiliki segala aset untuk memperkembangkan pendapatan melalui sumber yang sedia ada.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Penduduk Luar Bandar Sarawak Mampu Jadi Jutawaan Jika Manfaatkan Teknologi Digital "