• Pembangkang Perlu Sedar BN Sentiasa Beri Perhatian Terhadap Keselamatan Negara

  Published: Tuesday, 6 March 2018
  A- A+

  Barisan Nasional (BN) yang mentadbir Malaysia bukan sahaja memberi tumpuan kepada aspek kebajikan rakyat sebaliknya turut memfokuskan kepada tahap keselamatan masyarakat berbilang bangsa di negara ini.

  Sejak dari dahulu lagi, kerajaan BN sentiasa memberi penekanan kepada aspek keselamatan bagi memastikan rakyat hidup dalam keadaan aman damai.

  Tumpuan kerajaan pada masa ini adalah mengekang ancaman militan Daish daripada terus menular kerana boleh mengancam keselamatan negara jika tidak bendung secara lebih efektif.

  Untuk meningkatkan tahap keslematan negara, kerajaan BN dalam pembentangan bajet 2018 oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak memberi penekanan terhadap perkara tersebut dengan peruntukan kira-kira RM25 bilion menerusi tiga agensi merangkumi Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM).

  Cabaran utama di masa kini adalah untuk memastikan tiadanya unsur ancaman daripada kumpulan penganas seperti yang berlaku di Marawi, Filipina baru-baru ini yang hampir memporak perandakan keupayaan ketenteraan Filipina.

  Insiden di Lahad Datu, Sabah pada tahun 2013 masih lagi kekal di dalam ingatan kita apabila kumpulan penganas luar telah mendarat dan menawan suatu kawasan di timur Sabah.

  Kesannya ialah negara berdepan dengan satu situasi yang tidak pernah dijangka dan perbelanjaan besar terpaksa dikeluarkan pelaksanaan Ops Sulu dan Ops Daulat tersebut.

  Pada masa sama keupayaan agensi keselamatan dan pertahanan perlu sentiasa dipertingkatkan selari dengan perkembangan teknologi semasa, cabaran mengekalkan kedaulatan negara di darat, udara dan laut serta peralihan doktrin sesebuah agensi.

  Hakikatnya BN mengutamakan keselamatan rakyat dan negara setiap masa. Melaksanakan dasar-dasar yang efektif agar keselamatan dipertingkatkan dari masa ke semasa.

  Hal sebegini tidak berlaku dalam pembangkang kerana pembangkang hanya tahu menabur fitnah serta asyik bertelingkah sesama sendiri untuk kepentingan sendiri.

  Subjects:

 • No Comment to " Pembangkang Perlu Sedar BN Sentiasa Beri Perhatian Terhadap Keselamatan Negara "