• Parti Politik Sarawak Tiada Tempat Dalam Pakatan Harapan

  Published: Tuesday, 13 March 2018
  A- A+  Barisan Nasional (BN) merupakan parti politik yang  disertai semua parti politik di Malaysia.

  Ia termasuklah empat parti politik anak jati Sarawak sekaligus menjadi tunjang kekuatan kepada BN.

  Semua negeri mempunyai wakil untuk bersuara mewakili rakyat sepertimana Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP), Parti Rakyat Sarawak (PRS) dan Parti Rakyat Demokratik (PDP).

  Empat parti berkenaan lantang bersuara memperjuangkan rakyat negeri ini secara keseluruhan selama ini.

  Begitu jelas BN tidak meminggir rakyat Sarawak kerana kekuatan parti anak jati Sarawak membawa BN sebagai parti untuk semua kaum dan agama di Malaysia.

  Tetapi apabila melihat kepada Pakatan Harapan (PH), ia hanya mempunyai empat parti politik yang bergabung merangkumi Parti Tindakan Demokratik (DAP), Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Amanah Negara (AMANAH) dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

  Empat parti tersebut kesemuanya dari Semenanjung. Kenapa ada empat sahaja bergabung dalam PH dan di mana parti dari Sarawak yang bersuara untuk rakyat negeri ini ?

  Bagaimana rakyat hendak bersuara jika tiada wakil dari parti politik Sarawak dalam PH dan apa akan terjadi dengan tuntutan berkaitan hak yang menjadi agenda utama rakyat negeri selama ini.

   Jawapan hanya ada pada rakyat Sarawak sendiri pada Pilihanraya Umum ke 14 (PRU14) nanti. Jika salah pilih maka apa yang sepatutnya menjadi hak negeri akan hilang dan terus terhakis selamanya.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Parti Politik Sarawak Tiada Tempat Dalam Pakatan Harapan "