• PAN Minta Derma Nak Kalahkan BN

  Published: Tuesday, 6 March 2018
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Kononnya kerana hendak mengalahkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU 14) ini, Parti Amanah Negara (PAN) terpaksa melancarkan kempen meminta derma.

  Rata-rata dalam laman sosial milik pemimpin PAN, mengiklankan sumbangan daripada orang ramai dengan alasan BN memperuntukan berbilion ringgit untuk kempen PRU, sedangkan Pakatan Harapan (PH) tidak mempunyai sumber kewangan yang mencukupi.

  Tinjauan portal theRakyat menerusi laman sosial Facebook dan Twitter milik beberapa pemimpin kanan PAN, lebih menjurus kepada meminta derma daripada menyatakan matlamat perjuangan parti.

  Kempen sumbangan dibuka serendah RM2 sehingga RM1,000, yang boleh dibayar melalui akaun CIMB.

  Slogan kempen ialah “Bantu kami kalahkan Najib & BN. Sumbangan RM15 atau lebih untuk bantu kempen kami” digunakan untuk memperdayakan orang ramai agar bersimpati dan menyumbang kepada parti itu.

  Amalan mengutip derma terbawa-bawa oleh pimpinan PAN ketika berada dalam Pas sebelum ini lagi, yang mana kaedah itu agak sinonim dengan perjuangan parti.

  Bagaimanapun, mustahil PAN tidak mempunyai sumber kewangan untuk menjalankan kempen pilihan raya kerana diawal penubuhannya parti itu nampak gah dengan pejabat negeri dan bahagian yang besar dan lengkap. – theRakyat

  Subjects:

 • No Comment to " PAN Minta Derma Nak Kalahkan BN "