• Pakatan Harapan Diyakini Tidak Akan Tepati Janji

  Published: Thursday, 8 March 2018
  A- A+
  Gambar Klxpress
  Lazimnya Pakatan Harapan (PH) akan menjadikan kempen pilihan raya sebagai pentas menabur janji yang tidak tertunai demi meraih undi rakyat.

  Pakatan pembangkang itu sanggup melakukan apa sahaja termasuk fitnah bagi meracuni minda rakyat seperti yang berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13) lalu.

  PH telah menawarkan janji baru kepada rakyat untuk dilaksanakan dalam masa 100 hari jika mereka berjaya menakluk Putrajaya.

  Yang jelas janji yang baharu ini hanya gah pada kata-kata sahaja tanpa ada penjelasan lanjut dan perincian yang jelas.

  Janji untuk menghapuskan GST pun sudah kontradiks. Dalam dua kali bajet alternatif yang dibentang oleh pakatan pembangkang sebelum ini iaitu pada 2015 dan 2016, PH pernah berjanji mahu menghapuskan GST tetapi dalam bajet alternatif baru-baru ini tidak pula menghapuskan GST.

  Pakatan Harapan kali ini pula berjanji mahu menstabilkan harga petrol. Ini satu frasa ayat baru PH gunakan bila bercakap tentang harga minyak. Satu ketika dahulu, pembangkang akan sebut, masuk sahaja Putrajaya, esok harga minyak akan turun. Kenapa sekarang cakap menstabilkan pula harga petrol ?

  Seterusnya janji PH adalah untuk memberi fokus meringankan beban rakyat. Cara dan bagaimana ia akan dilakukan tidak diperincikan. Malangnya ketika PH mentadbir Selangor dan Pulau Pinang, pelbagai jenis cukai dinaikkan dan diperkenalkan.

  Di Selangor sahaja PH menaikkan cukai pintu, cukai buat rumah untuk pemaju sehingga rakyat dikenakan caj 20 sen untuk satu beg plastik ketika berbelanja di pasaraya.

  Di Pulau Pinang tarif bekalan air sudah naik, cukai rumah, kedai dan bermacam-macam lagi naik. Bagaimana janji nak kurangkan bebanan rakyat sedangkan ketika ini rakyat kedua-dua negeri tersebut sedang terbeban dengan kos hidup yang tinggi, apa lagi jika menawan Putrajaya.

  Janji nak hapuskan tol pun tak pernah-pernah dihapus sehingga kini. Air yang lebih murah pun tiada. Malah di Pulau Pinang, sudah 4 kali tarif air dinaikkan oleh kerajaan DAP Pulau Pinang. Perjanjian 100 hari berkaitan air pada 2010 itu dibuat di Pulau Pinang, akhirnya DAP tidak tunaikan malah menaikkan lagi tarif air.

  Tidak mustahil pada PRU14 nanti, jika PH menang, sudah pasti apa yang dijanjikan tidak akan ditepati kerana terbukti sudah dua penggal pembangkang menguasai Selangor dan Pulau Pinang tidak pernah janji ditunaikan.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Pakatan Harapan Diyakini Tidak Akan Tepati Janji "