• Operasi SAR Kapal Korek Pasir Berjalan 24 Jam

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Thursday, 22 March 2018
  A- A+  MUAR – Operasi mencari dan menyelamat (SAR) kru kapal korek pasir di Perairan 12 Batu Barat, Tanjung Tohor, di sini, akan diteruskan bagi tempoh 24 jam ini meskipun cuaca berangin dan laut berombak.

  Timbalan Pengarah Operasi Wilayah Maritim Selatan, Kapten Maritim Sanifah Yusof berkata operasi itu kini sedang menumpukan usaha untuk menarik kapal berkenaan ke kawasan yang lebih cetek bagi memudahkan usaha menyelamat dilakukan.

  Beliau yang juga selaku Komander Operasi SAR itu berkata kapal berkenaan akan ditarik menggunakan dua kapal tunda milik syarikat berkenaan selain bantuan peralatan daripada aset Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM), KD Samudera.

  “Kapal berkenaan tenggelam di kawasan laluan kapal dagang jadi kami akan tarik kapal berkenaan ke kawasan yang lebih selamat dan telah memaklumkan kapal-kapal yang lain untuk tidak melalui kawasan tersebut.

  “Operasi SAR menggunakan penyelam agak sukar dijalankan kerana aliran laut yang deras dan berombak, jadi kami berharap jika kapal berkenaan dapat ditarik ke kawasan yang lebih rendah tekanan air akan lebih rendah,” katanya kepada pemberita di sini, malam ini.

  Menurut Sanifah, itu merupakan antara usaha yang akan dijalankan sementara menunggu aset daripada Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM), iaitu KD Mahameru yang dijangka tiba dari Pangkalan Tentera Laut, Lumut pada 5 pagi esok.

  “TLDM juga mempunyai peralatan menyelam yang lebih sesuai bagi kerja-kerja menyelamat seperti ini,” jelasnya.

  Buat masa ini, seramai 50 anggota dari pelbagai agensi penyelamat terlibat dalam operasi SAR itu.

  Sehingga kini, daripada 18 kru yang terlibat dalam kejadian kapal terbalik pagi tadi itu, 14 kru kapal dipercayai masih hilang manakala tiga lagi terselamat dan seorang ditemukan lemas.

  Kesemua mangsa merupakan lelaki, membabitkan seorang warga tempatan dan 17 warga asing, berumur lingkungan 20 hingga 64 tahun. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Operasi SAR Kapal Korek Pasir Berjalan 24 Jam "