• Najib, Perdana Menteri Terbuka Kepada Permintaan Sarawak

  Published: Wednesday, 7 March 2018
  A- A+

  Sarawak merupakan negeri terbesar dalam Malaysia dengan populasi penduduk 2.7 juta yang terdiri daripada masyatakat berbilang kaum dan agama.

  Walaupun sebagai negeri terbesar, Sarawak masih ketinggalan dalam aspek pembangunan berbanding Semenanjung Malaysia.

  Peka terhadap perkara tersebut, Datuk Seri Najib Tun Razak sejak menjadi Perdana Menteri mula mengorak langkah dengan menyalurkaan pelbagai projek pembangunan berteraskan rakyat kepada Sarawak.

  Sejajar dengan usaha menjadikan Malaysia negara berpendapatan tinggi dan maju, kerajaan Persekutuan memberikan keutamaan utama kepada pembangunan Sarawak untuk peningkatan ekonomi dan kesejahteraan sosial.

  Kementerian Kewangan menyediakan peruntukkan yang begitu besar untuk pembangunan Sarawak termasuk pembinaan Lebuh Raya Pan Borneo.

  Lebuh raya bebas tol sejauh 1,089-kilometer itu akan menyediakan hubungan yang lebih baik dan merapatkan jurang antara kawasan bandar dan luar bandar di Sarawak.

  Selain itu, Koridor Tenaga Boleh Diperbaharui Sarawak (SCORE) yang dibina dikawasan seluas 70,000 kilometer persegi akan menyediakan 1.6 juta peluang pekerjaan di kawasan perindustrian .

  Untuk meningkatkan kesejahteraan rakyat di Sarawak, kerajaan Persekutuan menyediakan Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) kepada 735,817 penerima dengan RM549.84 juta.

  Terbukti dengan perancangan strategik sejak lima tahun lepas, ekonomi Sarawak mencatatkan pertumbuhan positif dan memberi sumbangan besar kepada ekonomi negara.

  Najib terus memberi keutamaan kepada Sarawak memandangkan masih banyak perkara perlu dilakukan terhadap pembangunan supaya negeri ini mencapai tahap pembangunan seperti Semenanjung Malaysia.

  Bukan sekadar pembangunan infrastruktur, pembangunan ekonomi rakyat turut dipandang serius agar masyarakat luar bandar Sarawak dapat menikmati pendapatan yang tinggi.

  Perancangan yang dibuat Najib terhadap Sarawak menunjukkan beliau seorang pemimpin yang bersifat terbuka dan mengambil berat.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Najib, Perdana Menteri Terbuka Kepada Permintaan Sarawak "