• Myanmar Teruskan Penghapusan Etnik Rohingya

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Wednesday, 7 March 2018
  A- A+

  Pemerintah Myanmar masih meneruskan kempen penghapusan etnik terhadap warga Rohingya di negara itu walaupun pada masa yang sama mengatakan akan menerima semula Rohingya yang melarikan diri ke negara jiran Bangladesh.

  Seorang pegawai hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Andrew Gilmour yang bertemu dengan mangsa kekejaman tentera Myanmar.

  Selepas enam bulan kempen keganasan menghapuskan warga Rohingya sehingga menyebabkan 700,000 lari ke Bangladesh, Myanmar memulakan kempen penghapusan baharu termasuk menyekat makanan daripada sampai kepada Rohingya.

  Pertubuhan Doctors Without Borders menganggarkan sekurang-kurangnya 6,700 orang Rohingya terbunuh hanya dalam bulan pertama pembersihan etnik yang dijalankan oleh pemerintah Myanmar.

  Beratus-ratus buah kampung dibakar dan imej-imej satelit menunjukkan sekurang-kurangnya 55 buah kampung telah habis diratakan untuk menghilangkan terus tanda-tanda bangunan, telaga dan tanaman.

  Tentera Myanmar yang bekerjasama dengan pelampau Buddha melakukan kempen pembunuhan, rogol dan membakar kediaman warga Rohingya di negeri Rakhine.

  Alasan yang diberi oleh kerajaan Myanmar untuk menafikan tindakan mereka membunuh orang awam ialah mereka hanya mensasarkan militan Rohingya.

  Gilmour, pegawai PBB itu berkata penghapusan etnik Rohingya masih berlaku dan daripada apa yang beliau sendiri lihat dan dengar di Cox’s Bazar, Bangladesh, tidak ada kesimpulan lain yang boleh dibuat.

  Katanya lagi, “Tidak seperti pembunuhan terbuka besar-besaran seperti beberapa bulan lalu, kali ini pihak berkuasa Myanmar melakukan keganasan dengan lebih senyap dan pada masa yang sama membiarkan penduduk Rohingya kebuluran.”

  Walaupun pihak Myanmar telah memulakan rundingan dengan Bangladesh untuk membenarkan pelarian Rohingya kembali, tetapi tindakan Myanmar meningkatkan kehadiran tentera di sempadan dengan Bangladesh telah menimbulkan kebimbangan terhadap agenda dirancang pihak berkuasa Myanmar.

  Hujung tahun lalu, Bangladesh dan Myanmar bersetuju untuk memindahkan semula 700,000 pelarian Rohingya ke Myanmar.

  Bulan lalu, Menteri Dalam negeri Bangladesh Asaduzzaman Khan Kamal menyerahkan senarai nama 8,032 pelarian Rohingya kepada rakan sejawatnya Leftenan Jeneral Kyaw Swe selepas mesyuarat di Dhaka.

  Tindakan itu ialah satu langkah untuk memulakan proses pulang pelarian Rohingya dari Bangladesh.

  Kata wakil PBB itu lagi, tidak dapat dibayangkan yang pelarian Rohingya akan dapat kembali ke Rakhine dalam masa terdekat tanpa berdepan tindakan balas pihak berkuasa Myanmar.

  Tambahnya lagi, kerajaan Myanmar memberitahu dunia bahawa mereka bersedia menerima kembali Rohingya yang lari ke Bangladesh, tetapi pada masa sama terus memaksa mereka lari ke negara jiran itu.

  Pelarian Rohingya yang menetap di Bangladesh berkata mereka tidak bersedia untuk pulang ke Myanmar kerana situasi masih membahayakan mereka di Rakhine.

  “Pembunuhan Rohingya masih berlaku dan mereka masih melarikan diri dari Myanmar setiap hari. Tentera telah membunuh isteri dan anak saya. Tidak ada tindakan diambil ke atas mereka yang membunuh dan merogol begitu ramai orang Rohingya.

  “Dalam keadaan pelaku-pelaku kekejaman itu masih berleluasa, kami tidak berasa selamat langsung di Rakhine,” kata Abdur Rahman, seorang pelarian Rohingya di kem Balukhali di Cox’s Bazar seperti dilapor media.

  Ko Ko Linn, seorang pemimpin masyarakat Rohingya di Bangladesh berkata mereka tidak dapat pulang kerana kerajaan Myanmar nampaknya telah memutuskan untuk menempatkan mereka di penempatan baharu yang jauh dari kampung asal mereka.

  Perkembangan terbaru ini menunjukkan kerajaan Myanmar tidak akan berganjak daripada dasar menghapuskan etnik Rohingya, tetapi sekadar menyedapkan hati masyarakat antarabangsa dengan janji-janji seperti membenarkan Rohingya pulang ke Myanmar. – Agensi/Mynewshub.cc/H

  Subjects:

 • No Comment to " Myanmar Teruskan Penghapusan Etnik Rohingya "