• Lihat Sahaja Senarai Orang Kaya Malaysia, Siapa Kata Kerajaan Tindas Cina?

  Published: Thursday, 1 March 2018
  A- A+


  Sejak seminggu lepas, nama Tan Sri Robert Kuok berkumandang di dada akhbar semuanya gara-gara blogger kontroversi Raja Petra Kamaruddin membuat ulasan terhadap coretan Kwok menerusi bukunya 'Robert Kuok: A Memoir With Andre Tanzer'.

  Antara dakwaan yang diutarakan Raja Petra adalah pembiayaan 'Raja Gula' itu kepada DAP untuk Pilihan Raya Umum ke-14 akan datang tetapi dinafikan oleh orang paling kaya Malaysia yang kini menetap di Hong Kong itu.

  Namun, apa yang jelas adalah kritikan terbuka Kuok turut menyentuh dasar kerajaan dibawah pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak telah meminggirkan pembangunan masyarakat Cina secara keseluruhan.

  Raja Petra turut mengulas dakwaan ini dan menyifatkan lidah Kuok kini seirama dengan segala kata-kata orang anti-UMNO atau anti-Melayu Cina DAP di media sosial bahawa:

  "Orang Cina yang membangunkan Malaysia, dan jika tidak kerana orang Cina, Malaysia masih menjadi hutan dan orang Melayu masih hidup atas pokok."

  Dakwaan Kuok ada asasnya kerana 'Top 10' individu terkaya Malaysia 2017 terdiri majoritinya terdiri daripada masyarakat Cina dan hanya seoarang sahaja daripada masyarakat India iaitu 'tycoon' Tan Sri Ananda Krishnan.

  Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari dan Datuk Seri Mokhzani Mahathir kedua-duanya sudah terkeluar dari senarai.

  Apakah ini petunjuk kepada kerajaan kejam terhadap masyarakat Cina?

  Najib dalam perutusannya baru-baru ini menegaskan bahawa dasar-dasar kerajaan bersifat inklusif dalam memastikan keperluan setiap rakyat dipenuhi - termasuk masyarakat Cina.

  Daripada aspek perniagaan, pekerjaan dan pendidikan, kerajaan tidak pernah menganaktirikan masyarakat Cina disegenap lapisan masyarakat.

  Pertamanya cukai pendapatan individu untuk RM500,000 pertama dikurangkan 1% kepada 18% memberi manfaat langsung kepada masyarakat Cina yang ramai bergelar jutawan.

  Seterusnya isu pendidikan yang begitu dekat dengan komuniti Cina terus dibantu kerajaan dengan peruntukan RM50 juta daripada Bajet 2018.

  "Seperti tahun-tahun sebelum, peniaga perusahaan kecil dan sederhana (PKS) komuniti Cina turut diberikan akses khas kepada peruntukan RM50 juta seperti yang diumumkan bawah Bajet 2018 melalui KOJADI, selain peruntukan RM30 juta untuk Yayasan Peniaga dan Penjaja Kecil 1Malaysia bagi memberi pinjaman kepada penjaja komuniti Cina," ujar Najib.

  Bukan bersifat bantuan 'one-off', kerajaan kata Najib, sering mengadakan perbincangan dengan kumpulan dan persatuan seperti Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian Cina Malaysia dan Hua Zong untuk memastikan dasar digubal menepati citarasa komuniti Cina.

  "Saya pasti semua masih ingat akan tokoh-tokoh kemerdekaan seperti Tun Tan Cheng Lock dan Tun H.S. Lee ataupun Yap Ah Loy yang telah sama membina dan membangunkan Kuala Lumpur," katanya menyatakan sumbangan masyarakat Cina dalam sejarah penubuhan Malaysia.

  Nama-nama besar seperti Tan Sri Lee Shin Cheng, Tan Sri Khoo Chai Ka dan Tan Sri Lee Oi Hian kemudiannya tampil memberikan komitmen berterusan komuniti Cina kepada Malaysia.

  Ini adalah bukti kerajaan Malaysia terus memberi peluang kepada masyarakat Cina lantas menafikan kritikan Keok terhadap kerajaan.

  Gen-Y juga tidak terkecuali dan lebih hebat, pada usia muda individu seperti pengasas produk kecantikan Favful, Sasha Tan; dan pereka fesyen, Edmund Ooi telah termasuk dalam senarai 'Forbes Asia 30 Under 30'.

  Kedua-dua individu ini bukan sahaja menjadi ikutan masyarakat Cina tetapi merupakan teladan dan hero kepada seluruh masyarakat Malaysia.

  Komuniti Cina sepertimana warganegara lain mempunyai sumbangan tersendiri dan tidak sesekali ditindas kerajaan sepertimana kata Najib, "Malaysia sebuah negara yang unik dengan pelbagai acuan, setiap kaum atau bangsa memainkan peranan masing-masing dalam membangunkan negara ini" - MalaysianDigest

  Subjects:

 • No Comment to " Lihat Sahaja Senarai Orang Kaya Malaysia, Siapa Kata Kerajaan Tindas Cina? "