• Kerajaan BN Sentiasa Bantu Masyarakat Cina Dalam Bidang Pendidikan

  Published: Wednesday, 14 March 2018
  A- A+

  Kaum Cina di negara ini terus mendapat pembelaan serta sokongan daripada kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pelbagai aspek.

  Terdapat banyak bantuan dan peruntukan untuk pembangunan masyarakat Cina yang tidak pernah terpinggir walaupun kawasan tersebut dikuasai pembangkang terutama DAP.

  Aspek pembangunan yang paling utama bagi masyarakat Cina ialah dalam aspek pendidikan. Pendidikan merupakan perkara paling penting dan dekat di hati masyarakat tersebut.

  Kerajaan melihat pendidikan kaum Cina perlukan sokongan berterusan kerajaan. Sehingga kini kerajaan tidak pernah membelakangkan pendidikan kaum Cina dan sekolah aliran Cina terus berkembang di negara ini.

  Kerajaan BN memperuntukkan peruntukan yang besar untuk pembangunan masyarakat Cina. Di Sarawak, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg menyalurkan peruntukan sebanyak RM 7 juta menyaksikan penambahan sebanyak RM 1 juta pada tahun ini.

  Pada tahun lepas, kerajaan menyalur peruntukan sebanyak RM 6 juta untuk pembangunan seluruh sekolah Cina di negeri ini. Di peringkat persekutuan pula, sekolah-sekolah aliran Cina terus mendapat perhatian kerajaan persekutuan.

  Dengan kewujudan sekolah tersebut dalam negara ini, kerajaan begitu terbuka serta melihat pendidikan Cina sebagai satu pembangunan positif untuk negara.

  Pada masa sama kerajaan BN di peringkat persekutuan turut memberi sokongan terhadap pendidikan tersebut dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib memperuntukkan RM 50 juta untuk sekolah Cina seperti yang diumumkan dalam Bajet 2018 lepas.

  Ini membuktikan masyarakat Cina terus mendapat pembelaan di bawah pemerintahan kerajaan BN. Ia bukanlah janji kosong tetapi telah dilaksanakan dan pendidikan kaum Cina terus berkembang dengan sokongan kerajaan selama ini.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Kerajaan BN Sentiasa Bantu Masyarakat Cina Dalam Bidang Pendidikan "