• Isu Kitar Semula, Lapuk Jadi Senjata Pembangkang Pada PRU14

  Published: Tuesday, 13 March 2018
  A- A+

  Pilihanraya Umum ke 14 (PRU14) sudah semakin dekat, maka kritikan dan kecaman ke atas kerajaan Barisan Nasional (BN) akan terus didengari dari semasa ke semasa. 

  Sudah pasti akan kedengaran isu yang dikitar semula yang dijadikan senjata serangan politik dan tidak mustahil isu tersebut akan diolah semula mengikut versi berlainan. 

  Dijangka isu kos sara hidup yang meningkat akan dijadikan peluru politik bagi memburukkan imej kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

  Kutipan GST, kos pendidikan dan pengangkutan adalah antara perkara yang menjadi bebanan kepada rakyat turut dijadikan bahan politik pembangkang.

  Sebagai manusia yang waras, kita tidak menafikan perihal kos sara hidup tersebut tetapi pembangkang tidak pernah mengusul bagaimana mekanisma menangani isu tersebut.

  Dalam iklim ekonomi global yang tidak menentu, peningkatan kos sara hidup adalah fenomena biasa bagi mana-mana negara membangun, apatah lagi Malaysia yang sedang rancak menuju status negara maju dan berpendapatan tinggi.

  Dengan hanya bergantung kepada sumber asli, kedudukan pendapatan negara sudah pasti mengucup kerana sumber asli tidak akan bertahan lama. Pendapatan baharu negara perlu dijana dan dipelbagaikan. 

  Maka GST lebih holistik menampung kewangan negara yang hasilnya dikembali kepada rakyat dalam bentuk pembangunan berterusan.

  Subsidi pukal dan tidak bersasar juga perlu dikaji keberkesanannya untuk ekonomi negara. 

  Sebagai pemimpin yang bertanggungjawab, Najib dan kepimpinannya sudah pasti perlu juga mengambil kira impak segala pendekatan ekonomi yang ada kepada negara untuk tempoh jangka masa panjang. 

  Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) relevan bagi meneruskan subsidi bersasar yang adil kepada rakyat berpendapatan rendah.

  Untuk mengatakan kos pengajian yang tinggi di IPT adalah tidak semestinya betul. Kita perlukan definisi yang lebih khusus dan tepat. 

  Hakikatnya jika dihitung secara purata, kos pengajian khususnya di IPTA bolehlah dikatakan lebih murah berbanding dengan kos ibu bapa menghantar anak-anak ke taska swasta mahupun khidmat pengasuh di bandar-bandar besar.

  Disebalik manifesto dan janji ‘menarik’ mereka, Pakatan Harapan jelas tidak berfikir panjang dan tidak pula hadir dengan pelan tersusun yang jelas untuk rakyat. 

  Mereka sudah berpengalaman memerintah beberapa negeri, namun masalah besar rakyat tetap gagal diselesaikan. Pendekatan PH memang kabur dan hanya menggiatkan serangan politik yang tidak berasas.

  Subjects:

 • No Comment to " Isu Kitar Semula, Lapuk Jadi Senjata Pembangkang Pada PRU14 "