• Isu Bankrap Rakyat Pun Kerajaan Tangani

  Published: Wednesday, 14 March 2018
  A- A+

  Banyak tindakan kerajaan Barisan Nasional (BN) yang tidak disedari kerana pembangkang sering menular isu-isu yang membolehkan pihak pembangkang menjadi popular di mata rakyat.

  Pembangkang hanya tahu bangkitkan isu GST, kos sara hidup, hutang negara dan sebagainya bagi meraih sokongan dari rakyat. Malangnya pembangkang hanya tahu menular tetapi tidak pernah memberitahu rakyat cara menangani.

  Apa yang ditular oleh pembangkang pada hakikatnya telah diambil tindakan oleh kerajaan untuk penyelesaian.

   Banyak lagi tindakan kerajaan BN lakukan untuk rakyat keseluruhannya. Satu di antaranya isu berkaitan bankrap yang membelenggu rakyat selama ini.

   Pada tahun 2013, terdapat 100,610 individu yang diisytiharkan bankrap. Perkara tersebut mendapat perhatian kerajaan dengan melakukan tindakan rasional untuk menangani masalah terbabit.

  Kerajaan bertindak menubuhkan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) dan kelulusan pindaan Akta Kebankrapan 2016 tahun lepas.

  Kerajaan turut meminda di bawah Akta Kebankrapan 2016 jumlah maksimum bankrap dinaikkan kepada RM50,000 daripada RM30,000 sebelum ini.

  Atas tindakan kerajaan, seramai 14,108 individu yang diisytiharkan bankrap berjaya dilepaskan daripada status tersebut. Walaupun dalam jumlah 14.2 peratus, ini terbukti kerajaan berjaya menyelesaikan masalah bankrap dan akan lebih ramai lagi akan bebas bankrap selepas ini memandangkan kerajaan BN bertindak berterusan menyelesai masalah tersebut.

  Subjects:

 • No Comment to " Isu Bankrap Rakyat Pun Kerajaan Tangani "