• Hak Teroka Minyak & Gas, Bukti Najib Komited Kembalikan Hak Sarawak

  Published: Wednesday, 7 March 2018
  A- A+

  Pengumuman hak meneroka minyak dan gas dikembalikan kepada Sarawak termaktub dalam pelaksanaan hak Perlembagaan di bawah Perkara 2 (c) Senarai Negeri dan Senarai 8 (j) Perlembagaan Persekutuan adalah seperti diperuntukkan dalam Jadual Kesembilan Perlembagaan Persekutuan sudah pasti berita menggembirakan bagi rakyat Sarawak.

  Menerusi perbincangan sebelum ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bersetuju hak meneroka minyak dan gas dikembalikan kepada Sarawak sekaligus memberi peluang negeri ini meningkatkan pendapatan kewangan menerusi sumber asli.

  Pada masa sama, persepsi negatif pembangkang terhadap usaha Najib dan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg yang membincangkan mengenai tuntutan hak hanya mainan politik serta memancing undi meraih undi pada  PRU14. 

  Pembangkang dilihat semakin terhakis isu apabila hak Sarawak telah dikembalikan apabila Najib dan Abang Jo meneruskan perbincangan seterusnya.

  PRU14 kali ini merupakan saat sukar untuk pembangkang Sarawak membangkitkan isu yang boleh melemahkan kerajaan kerana BN menunaikan setiap janji dan rancangan pembangunan Sarawak.

  Kembalinya hak meneroka minyak dan gas akan meyakinkan rakyat Sarawak yang mana Najib dan Abang Jo komited memperjuangkan hak Sarawak seperti yang termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Hak Teroka Minyak & Gas, Bukti Najib Komited Kembalikan Hak Sarawak "