• Guna Dokumen Mahkamah Palsu

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 7 March 2018
  A- A+

  PUTRAJAYA - Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan membuat sembilan laporan polis berhubung sindiket penipuan menggunakan dokumen mahkamah palsu antaranya melibatkan perintah pemindahan dan pembekuan aset bertujuan memperdaya orang ramai.

  Sindiket itu bertindak berani dengan menghantar dokumen palsu melalui e mel, aplikasi WhatsApp dan panggilan telefon secara rambang kepada pihak tertentu yang mendakwa mewakili pihak mahkamah.

  Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Latifah Mohd. Tahar berkata, dokumen-dokumen itu antaranya menggunakan cop mahkamah dan kepala surat seakan-akan kepala surat mahkamah beralamat di Istana Kehakiman.

  Ujar beliau, pihak yang tidak bertanggungjawab turut menggunakan talian am mahkamah yang mendakwa mereka merupakan kakitangan pejabat itu yang meminta mangsa membuat bayaran bagi menyelesaikan kes pinjaman perumahan bank.

  “Orang ramai diminta berhati-hati kerana pejabat ini tidak akan sewenang-wenangnya membuat panggilan telefon secara rambang dan menghantar dokumen palsu berkaitan perintah mahkamah,” ujarnya pada sidang akhbar di Istana Kehakiman di sini sebentar tadi. - UTUSAN ONLINE

  Subjects:

 • No Comment to " Guna Dokumen Mahkamah Palsu "