• Dulu Kata BR1M Rasuah, Dedak Tapi Sekarang Mahu Teruskan

  Published: Friday, 9 March 2018
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Beli undi, rasuah dan dedak – itu antara tohmahan yang dilemparkan terhadap Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

  Tetapi pada masa sama, Pakatan Harapan sebenarnya mengakui keberkesanan agihan BR1M kepada golongan berpendapatan rendah.

  Jika tidak, masakan Pakatan Harapan mahu mengekalkan pemberian wang tunai itu seperti yang terkandung dalam manifestonya.

  Perkara itu terdapat dalam Janji 3, yang mana Pakatan Harapan mencadangkan pemberian bantuan kerajaan perlu dilakukan agar tidak ada rakyat ketinggalan.

  Lantaran itu, mereka yang layak menerima BR1M akan terus menerima bantuan dan proses pembayaran akan dipastikan bebas daripada diskriminasi atau pengaruh politik kepartian.

  Menurut manifesto itu, Kerajaan Pakatan Harapan akan membaiki sistem itu agar pengurusan dan pemberian lebih setara.

  BR1M diperkenalkan oleh Kerajaan Barisan Nasional atas cadangan Bank Negara Malaysia pada tahun 2012 yang mahu bantuan disalurkan kepada rakyat secara lebih berkesan dengan kaedah subsidi sasar.

  Berdasarkan teori ekonomi, pemberian BR1M kepada golongan B40 adalah lebih efektif kerana ia akan memangkin pertumbuhan ekonomi domestik.

  Agihan wang tunai mengikut pendapatan isi rumah turut diberikan kepada individu bujang yang layak.

  Pada tahun ini kerajaan memperuntukan RM6.3 bilion untuk diberikan kepada tujuh juta penerima BR1M di seluruh negara.

  Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pernah mengeluarkan kenyataan bahawa BR1M merupakan satu bentuk rasuah dan dengan itu salah di sisi undang-undang atau satu jenayah.- theRakyat

  Subjects:

 • No Comment to " Dulu Kata BR1M Rasuah, Dedak Tapi Sekarang Mahu Teruskan "