• Dr Sim Tetap 'Kunci Mulut' Mengenai Calon SUPP

  Published: Thursday, 8 March 2018
  A- A+

  Pergeseran antara Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) dan Parti Rakyat Bersatu (UPP) masih belum menemui titik noktah walaupun Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) bakal berlangsung tidak lama lagi.

  Keadaan ini sudah pasti merunsingkan banyak pihak yang mengharapkan kedua-dua parti untuk memperjuangkan nasib komuniti Cina selain menjadikan parti tertua di Sarawak itu lebih kuat.

  Walaupun Presiden SUPP Datuk Dr Sim Kui Hian baru-baru ini mempelawa ahli UPP kembali kepada parti yang diketuainya namun sehingga hari ini parti pimpinan Dato Sri Wong Soon Koh belum menyatakan hasrat untuk berbuat demikian.

  Perkembangan terbaru itu sedikit sebanyak merencatkan rancangan SUPP untuk mengumumkan calon lebih awal kerana UPP sudah pasti akan menurunkan calon di kerusi sama jika mereka tidak bersatu.

  Dr Sim semalam masih enggan mendedahkan calon parti tersebut bagi menghadapi PRU14.

  Bagaimanapun beliau hanya memberi bayangan sesiapa sahaja dalam SUPP boleh menjadi calon.

  Kriteria penting dipilih sebagai calon SUPP menurutnya adalah sentiasa rajin turun padang tanpa mengira semasa pilihan raya atau tidak.

  "Senarai nama (calon SUPP) sudah diserahkan kepada Perdana Menteri selaku Pengerusi BN Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg," katanya.-Sarawakiana  Subjects:

 • No Comment to " Dr Sim Tetap 'Kunci Mulut' Mengenai Calon SUPP "