• Dasar Kerajaan Untuk Kemudahan Hidup Rakyat

  Published: Wednesday, 14 March 2018
  A- A+


  Kos sara hidup antara isu yang menjadi perbualan hangat masyarakat Malaysia hari. Di mana sahaja di dunia akan tetap memperkatakan isu sama kerana ekonomi global pada era kini berada dalam keadaan tidak menentu.

  Terpulang kepada kerajaan di dunia mentadbirurus negara masing-masing mencari jalan penyelesaian berkaitan isu berkenaan. Tidak ada satu pun negara yang boleh lari daripada isu yang begitu dekat dengan rakyat.

  Di Malaysia, kerajaan yang dipimpin Barisan Nasional begitu terancang dengan plan strategik untuk menangani isu berbangkit. Walaupun dunia menghadapi iklim ekonomi tidak menentu, Malaysia terus berkembang dengan kadar pertumbuhan memberangsangkan iaitu 5.9%.

  Ini kerana kepimpinan negara pimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bertindak holistik dengan dasar ransangan ekonomi dan pada masa sama mensejahterakan kehidupan rakyat.

  Walaupun pembangkang sering mengasak kerajaan dengan isu GST dengan dakwaan membeban rakyat, namun pelaksanaan GST sejak diperkenalkan terbukti berjaya memberi pulangan kepada rakyat dalam bentuk pembangunan dan subsidi bersasar.

  Misalnya dalam aspek kesihatan, rakyat menikmati perkhidmatan kesihatan taraf terbaik dengan hanya mengeluarkan kos yang paling minimum iaitu sebanyak RM1 di klinik dan hospital kerajaan.

  Bukan sekadar itu sahaja, rakyat turut dibekalkan keperluan ubat sekali. Jika rakyat membeli ubatan dipasaran sudah pasti akan membelanjakan kos yang tinggi tidak seperti yang terdapat di semua pusat kesihatan kerajaan.

  Pendidikan pula, rakyat akan menikmati pendidikan terbaik dalam kos yang paling rendah dan percuma. Ia bukan cakap kosong kerana kerajaan sudah melaksanakan dengan teratur dan teliti untuk kepentingan rakyat supaya tidak terlalu terbeban dengan kos sara hidup.

  Dari segi barang keperluan dan asas, kerajaan masih mengekalkan subsidi beberapa barang keperluan dan mewujudkan Kedai Rakyat 1Malaysia di seluruh negara dengan menawarkan harga murah kepada rakyat. Tidak cukup dengan itu, baru-baru ini kerajaan melancarkan jualan sentuhan rakyat yang barang-barang keperluan jauh lebih murah daripada pasaran. Banyak lagi kerajaan lakukan dan ini membuktikan kerajaan BN sentiasa berfikir masalah kos sara hidup rakyat dan bertindak mencari penyelasaian bagi menangani hidup ini.

  Sekarang ini, rakyat yang perlu bertindak bijak kerana kerajaan sudah menyediakan platform untuk menjadi pilihan rakyat bagi mengurangkan kos bebanan hidup. Segalanya begitu mudah jika mengikuti dasar kerajaan yang terus memberi perkhidmatan terbaik kepada rakyat.

  Subjects:

 • No Comment to " Dasar Kerajaan Untuk Kemudahan Hidup Rakyat "