• BN Sediakan Platform Terbaik Untuk Generasi Muda Mendapat Pekerjaan Berkualiti

  Published: Tuesday, 13 March 2018
  A- A+


  Pegawai Khas Pengerusi DAP Sarawak Kelvin Yii Lee Yuen mendakwa polisi kerajaan Barisan Nasional (BN) menyebab generasi muda yang memiliki kepakaran lebih berminat untuk bekerja ke luar negara.

  Ini akan memberi kesan  kepada negara dan negara kerugian  serta mengalami kekurangan kepakaran tenaga mahir yang kritikal.

  Dakwan tersebut terbukti tidak tepat memandangkan kerajaan begitu beriltizam menyediakan platform terbaik untuk generasi muda mendapat latihan kemahiran serta berusaha menyediakan peluang-peluang pekerjaan yang mampu menampung populasi anak muda negara untuk jangka panjang.

   Kerajaan memandang berat isu peluang pekerjaan dan penghijrahan tenaga pakar ke luar negara dengan menyediakan pelbagai inisiatif bagi melahirkan tenaga mahir serta meyediakan bermacam jenis kemudahan untuk menarik minat tenaga mahir balik ke tanahair.

  Yii seharusnya lebih realistik tentang peranan kerajaan BN terhadap isu berkaitan kerana kerajaan sentiasa merangka perancangan holistik bagi menangani isu pengangguran dan penghijrahan tenaga mahir dengan mewujudkan lebih banyak peluang pelaburan luar yang akan meyediakan lebih banyak peluang pekerjaan berkualiti untuk generasi muda negara ini.

  Hakikatnya, Yii dan DAP hanya mengutarakan isu yang telah BN laksanakan dan masalah pengangguran dikurangkan dan ramai tenaga mahir kembali bekerja di Malaysia.

  Subjects:

 • No Comment to " BN Sediakan Platform Terbaik Untuk Generasi Muda Mendapat Pekerjaan Berkualiti "