• BN Bertemu Duta Asing Perjelas Isu Nasional

  Reporter: uMieySurianie
  Published: Wednesday, 7 March 2018
  A- A+

  KUALA LUMPUR – Wakil Barisan Nasional hari ini bertemu 18 duta dari negara-negara Kesatuan Eropah (EU) di Malaysia bagi memperjelas pelbagai isu nasional merangkumi politik, ekonomi dan sosial.

  Pertemuan tertutup itu berlangsung di ibu negara dengan BN diwakili Datuk Seri Dr Irmohizam Ibrahim (UMNO), Datuk Seri SK Devamany (MIC), Datuk Liang Teck Meng (Gerakan) dan Datuk Khoo Soo Seang (MCA).

  Barisan diplomat asing itu pula diketuai Duta dan Ketua Delegasi EU ke Malaysia Maria Castillo Fernandez.

  Ketika ditemui Bernama, Irmohizam berkata antara isu yang diterangkan ialah situasi politik semasa Malaysia, pelaburan dan kelapa sawit.

  “Kami terangkan tentang kepentingan sawit terutama untuk 650,000 pekebun kecil di Malaysia, serta Pensijilan MInyak Sawit Lestari Malaysia. Perkara berhubung Industri 4.0 saya juga bangkitkan supaya generasi muda Malaysia tahu tentang ruang dan peluang pekerjaan baharu di negara kita.

  “Secara keseluruhannya para duta ini berpuas hati dan memberi keyakinan terhadap segala sistem yang ada di Malaysia. Mereka juga nyatakan pelaburan dari EU akan ditingkatkan,” katanya.

  Isu sawit menjadi hangat baru-baru ini apabila Parlimen Eropah telah mengundi dengan memihak kepada draf undang-undang tenaga baharu yang mencadangkan larangan penggunaan minyak sawit dalam biofuel mulai 2021.

  Malaysia yang merupakan antara negara pengeksport sawit utama dunia dilihat bakal terjejas dengan negara itu.

  Ditanya sama ada isu berita palsu turut dibangkitkan dalam pertemuan itu, Irmohizam berkata duta-duta berkenaan memberikan respons yang sangat positif dengan inisiatif kerajaan yang ingin menggubal undang-undang bagi menangani isu berkenaan. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " BN Bertemu Duta Asing Perjelas Isu Nasional "