• Adakah Guan Eng Yang Bacul Berdebat Terus Jadi Sanjungan DAP Sarawak?

  Published: Monday, 12 March 2018
  A- A+

  Sebut sahaja nama Lim Guan Eng, sudah pasti semua mengenalinya dengan sikap bongkak dan mementingkan diri sendiri dalam mentadbir Pulau Pinang.

  Terbaru, Guan Eng terus dengan sikap cakap besarnya apabila enggan melayan cabaran Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong berdebat mengenai skandal projek terowong dasar laut dan tiga lebuh raya di negeri yang ditadbirnya.

  Guan Eng dengan angkuhnya berkata, beliau hanya mahu berdebat dengan Presiden MCA sahaja bukannya pemimpin bawahan lain.

  Namun Ketua Menteri Pulau Pinang itu harus lebih sedar diri kerana beliau sendiri bukan pemimpin utama DAP.

  Sebagai contoh jika Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengeluarkan kenyataan sedemikian, sudah pasti pemimpin Pakatan Harapan (PH) dan penyokongnya menghentam Najib dengan pelbagai tohmahan yang dijadikan modal politik.

  Keadaan menjadi senyap apabila Guan Eng mengeluarkan kenyataan seperti itu, mungkin juga pemimpin PH yang lain menganggap Guan Eng yang diulit dakwaan rasuah terlalu hebat.

  Sedikit sebanyak apa yang dilakukan Guan Eng menunjukkan beliau mengelak untuk berdebat dengan kepimpinan Barisan Nasinal (BN).

  Guan Eng juga menyalahkan kepimpinan UMNO dalam skandal yang melibatkan dirinya sendiri.

  Sepatutnya Guan Eng terima sahaja cabaran Ka Siong untuk memberi penjelasan selanjutnya jika beliau tidak terlibat dengan sebarang skandal dan salah laku.-Sarawakiana  Subjects:

 • No Comment to " Adakah Guan Eng Yang Bacul Berdebat Terus Jadi Sanjungan DAP Sarawak? "