• 3 Atau 4 Kerusi DAP Dalam 'Tangan' BN

  Published: Thursday, 1 March 2018
  A- A+

  Presiden Parti Rakyat Bersatu (UPP) Dato Sri Wong Soon Koh melahirkan keyakinan Barisan Nasional mampu memenangi tiga atau empat kerusi majoriti Cina pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

  Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bawang Assan berkata, parti pimpinannya mampu menyumbang dua kerusi di wilayah tengah merangkumi Sibu dan Lanang kepada BN.

  "Kita akan menyumbang kerusi kepada BN jika diberi peluang," katanya seperti dilaporkan The Borneo Post.

  Selain Sibu dan Lanang, empat lagi kerusi majoriti Cina termasuk Bandar Kuching, Stampin, Sarikei dan Miri.

  Pada masa sama beliau turut menasihati komuniti Cina supaya mengenepikan gabungan politik dan mempertimbangkan untuk bekerjasama seperti masyarakat Bumiputera yang berdiri teguh di belakang kerajaan bagi memastikan kemakmukan berterusan di Sarawak.

  "Ini nasihat saya kepada komuniti Cina. Kita sudah beri peluang kepada pembangkang terlalu lama. Jadi sudah tiba masanya komuniti Cina melihat balik landskap politik dan menilai semula situasi," ujarnya.

  Wong turut berharap komuniti Cina dapat bersatu dengan rakan Bumiputera pada pilihan raya umum akan datang untuk memastikan suara mereka didengari di parlimen.

  Tambahnya, kekalahan enam kerusi pada pilihan raya umum lepas menyebabkan kurang wakil komuniti Cina Sarawak di parlimen.-Sarawakiana  Subjects:

 • No Comment to " 3 Atau 4 Kerusi DAP Dalam 'Tangan' BN "