• SUPP Mampu Menang 4 Kerusi - Dr Jeniri

  Published: Tuesday, 20 February 2018
  A- A+

  Walaupun Presiden Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) Datuk Dr Sim Kui Hian optimis partinya mampu untuk memenangi kesemua tujuh kerusi yang diperuntukkan pada Pilihanraya Umum (PRU14) akan datang namun ada yang berpendapat agak mustahil untuk parti berkenaan mencapai matlamat tersebut.

  Memetik laporan The Borneo Post, Penganalisis politik Professor Dr Jeniri Amir berpendapat ia pertempuran yang sukar memandangkan dua daripada tujuh kerusi yang diberi merupakan kubu kuat Parti Tindakan Demokratik (DAP) iaitu Bandar Kuching dan Lanang.

  "Ia akan menjadi pertempuran yang sukar untuk mereka dan saya fikir mereka hanya boleh memenangi empat kerusi," katanya.

  Jeniri menambah, SUPP mungkin mempunyai peluang yang cerah di Sibu, Sarikei dan peluang merampas kerusi Stampin dan Miri manakala Serian pula sudah pasti menjadi milik SUPP.

  "Pendek kata, untuk menyapu bersih kesemua kerusi adalah misi yang mustahil dan SUPP harus akur bahawa kerusi Bandar Kuching dan Lanang adalah kubu kuat DAP dan untuk memenangi kedua-dua kerusi berkenaan memerlukan strategi yang sangat komprehensif," ujarnya. - Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " SUPP Mampu Menang 4 Kerusi - Dr Jeniri "