• Perjanjian Dagang Rangsangan Utama Negara

  Published: Wednesday, 7 February 2018
  A- A+


  KUALA LUMPUR – Perjanjian perdagangan telah memberi manfaat kepada negara pada tahap yang tinggi dan lebih banyak lagi akan diraih apabila Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dimuktamadkan dan Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dimeterai.

  Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed, berkata pada tahun lepas, sebanyak 63 peratus daripada jumlah eksport negara ke rakan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA).

  Beliau berkata perdagangan dengan rakan FTA berkembang sebanyak 19.9 peratus kepada RM1.123 trilion.

  Eksport ke rakan FTA meningkat sebanyak 20.2 peratus kepada RM590.15 bilion, mewakili 63.1 peratus daripada jumlah eksport Malaysia. Import naik sebanyak 19.6 peratus kepada RM532.57 bilion, katanya.

  Mustapa berkata pertumbuhan eksport dicatatkan ke semua rakan FTA kecuali Laos.

  Eksport ke Australia melonjak sebanyak 20.8 peratus kepada RM32.4 bilion, Korea Selatan (24.8 peratus kepada RM28.59 bilion), New Zealand (48.6 peratus kepada RM4.51 bilion) dan Chile (4.9 peratus kepada RM714.5 juta), katanya.

  “Malaysia merupakan sebuah ekonomi terbuka yang bergantung kepada perdagangan dan kita telah menjadi antara penyokong terbesar perdagangan bebas,” katanya selepas mengumumkan prestasi perdagangan Malaysia bagi 2017 di sini hari ini.

  Malaysia kini dalam proses memuktamadkan RCEP dan membincangkan FTA dengan Kesatuan Eropah.

  “Malaysia memerlukan pasaran yang lebih pelbagai bagi produknya,” katanya.

  RCEP adalah perjanjian perdagangan bebas antara 10 negara anggota ASEAN dan enam negara lain, iaitu Australia, China, India, Jepun, Korea Selatan dan New Zealand, manakala CPTPP, sebelum ini adalah TPP tetapi tanpa Amerika Syarikat (AS).

  “CPTPP masih memberi manfaat kepada Malaysia tanpa penyertaan AS berikutan terdapat 11 negara lain (termasuk Malaysia) yang terlibat,” katanya.

  CPTPP dijangka ditandatangani di Chile pada bulan depan. – BERNAMA

  Subjects:

 • No Comment to " Perjanjian Dagang Rangsangan Utama Negara "