• Pendapatan RM4 Ribu Sebulan Masih Rendah

  Published: Tuesday, 20 February 2018
  A- A+
  Untuk mencapai negeri maju pada 2030, kerajaan Sarawak perlu laksana pelbagai inisiatif kearah peningkatan ekonomi. Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) Sarawak empat peratus pada ketika ini perlu dipertingkatkan.

  Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, KDNK perlu mencapai enam peratus setiap tahun, barulah misi negeri maju pada 2030 akan tercapai.

  Pada masa sama pendapatan semasa isi rumah sebanyak RM4,000 pada masa ini adalah masih rendah. Ia belum mencapai matlamat sebenar. Kerajaan berusaha mencari cara untuk meningkat ekonomi dengan acuan tersendiri sekaligus mempertingkatkan pendapatan penduduk negeri ini.

  Menurut Abang Jo, ini adalah keutamaan kerajaan sekarang tanpa mengabaikan keperluan penduduk luar bandar yang memerlukan jalan lebih baik, sekolah dan kemudahan lain agar taraf kehidupan lebih elok di luar bandar.

  Jelas sekali Abang Jo ingin melihat rakyat negeri ini terus maju dalam pelbagai aspek ekonomi waima penduduk berada jauh di pendalaman.

  Oleh yang demikian, KDNK negeri harus ditingkat dari masa ke semasa kerana pendapatan semasa isi rumah pada ketika ini perlu ditingkatkan supaya rakyat akan memperolehi pendapatan tinggi menjelang tahun 2030. - A Halim Jantan

  Subjects:

 • No Comment to " Pendapatan RM4 Ribu Sebulan Masih Rendah "