• Masyarakat Lun Bawang Gesa Calon Muda Di Lawas

  Published: Thursday, 22 February 2018
  A- A+

  Beberapa pemimpin masyarakat Lun Bawang mahu calon muda bagi menggantikan penyandang kerusi Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agong yang kini agak berusia untuk bertanding semula pada Pilihanraya Umum (PRU14).

  Memetik laporan The Borneo Post, rata-rata mereka berpendapat Henry perlu berehat atas faktor usia serta kesihatan yang mungkin akan menghalang beliau turun padang untuk berkhidmat kepada rakyat.

  Selain faktor umur, Henry yang sudah menjadi ahli parlimen selama 20 tahun perlu memberi laluan kepada orang lain yang lebih cekap dengan idea yang bernas untuk membangun kawasan Lawas.

  Menurut Laban Lakai yang berusia 54 tahun dari Long Luping berkata mereka memerlukan seorang pemimpin berwawasan yang boleh membawa lebih banyak pembangunan.

  "Kami memerlukan seorang wakil yang boleh bersuara. Kebanyakan kawasan masih kurang bekalan elektrik, bekalan air bersih dan memerlukan jalan raya yang baik serta kemudahan asas lain," katanya

  Laban turut mendakwa Henry gagal mendapat undi majoriti daripada masyarakat Lun Bawang pada pilihanraya umum yang lepas.

  Sementara itu, Spencer Berauk, 48, dari Long Beluyu, Lawas berpendapat dengan adanya pemimpin baru mereka berharap permintaan mereka untuk keperluan asas di kawasan akan dipanjangkan ke parlimen.

  "Kami mahukan pemimpin yang komited, peduli dan dapat berkunjung ke kawasan pilihan rayanya,"  - Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Masyarakat Lun Bawang Gesa Calon Muda Di Lawas "