• Mahathir akan lantik Mukhriz dan bukannya Wan Azizah sebagai TPM: Bahagian 3

  Published: Thursday, 1 February 2018
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 31 Januari 2018

  Bagaimanakah Tun Dr Mahathir Mohamad berubah dari menjadi orang yang paling dibenci di Malaysia kepada menjadi calon Perdana Menteri Pakatan Harapan. Itu boleh dijelaskan dengan hanya satu perkataan empat huruf. Ya, betul, duit!

  RM1 bilion boleh membeli banyak benda. Ia boleh mengubah Lim Kit Siang dan DAP daripada bersumpah bahawa jika Pakatan Harapan berkuasa, Mahathir akan menjadi orang pertama yang mereka hantar ke penjara selama 100 tahun kepada bersumpah bahawa Mahathir adalah satu-satunya orang di kalangan 32 juta rakyat Malaysia yang boleh mencuri undi Melayu dari Umno.

  RM1 bilion juga boleh menyebabkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia atau PPBM diterima masuk sebagai ahli Pakatan Harapan. Ia boleh menjadikan Mahathir sebagai 'Top Dog' Pakatan Harapan. Ia boleh mendapatkan Dr Mahathir dicalonkan sebagai Perdana Menteri Pakatan Harapan.

  Ya, RM1 bilion boleh membeli banyak benda. Seperti apa yang dikatakan oleh Mahathir sendiri, semuanya adalah tentang duit. Duit adalah raja. Hanya beri dedak dan anda malah dapat menjinakkan musuh ketat anda. Mahathir telah membuktikan bahkan Kit Siang dan DAP juga akan tunduk kepada duit. Dan kini Mahathir memiliki Kit Siang, DAP dan Pakatan Harapan.

  Adakah anda fikir Kit Siang, DAP dan Pakatan Harapan akan menerima PPBM sebagai ahli gabungan dan Mahathir sebagai Perdana Menteri mereka secara percuma? Adakah anda fikir PAN Mat Sabu akan menjadi haiwan peliharaan kesayangan Mahathir melainkan beliau menerima berjuta-juta? Perkara sedemikian tidak datang secara percuma. Ia bahkan tidak datang dengan harga yang murah. Ia datang dengan tag harga RM1 bilion secara peribadi untuk Kit Siang ditambah dengan dana pilihan raya besar untuk Pakatan Harapan supaya setanding dengan tabung perang Umno dan Barisan Nasional.

  Dan adakah anda fikir Mahathir bersedia membayar RM1 bilion secara peribadi kepada Kit Siang dan juga memberi dana pilihan raya Pakatan Harapan untuk setanding dengan tabung perang Umno dan Barisan Nasional supaya Anwar Ibrahim boleh dijadikan Perdana Menteri dan isterinya Timbalan Perdana Menteri ? Mahathir lebih sanggup mati daripada melihat Anwar menjadi Perdana Menteri dan video di bawah ini menunjukkan Mahathir menghina Anwar.

  https://youtu.be/pSJv4_iqsjQ

  Video itu sudah lebih daripada tiga tahun lalu ketika Mahathir mula membuka langkahnya untuk mengusir Perdana Menteri Najib Tun Razak. Pada masa itu Mahathir merasakan beliau tidak memerlukan Anwar, Kit Siang dan Pakatan Harapan jadi beliau tidak perlu mengatakan perkara yang baik tentang mereka.

  Tetapi itu pada tahun 2014 apabila Mahathir ingat Najib akan digulingkan pada Julai 2015. Apabila rampasan kuasa itu gagal dan sebaliknya Mukhriz digulingkan sebagai Menteri Besar Kedah pada Februari 2016, Mahathir menyedari bahawa beliau tidak dapat menggulingkan Najib dengan sendirinya dan beliau perlu bekerjasama dengan Anwar, Kit Siang dan Pakatan Harapan untuk menggulingkan Najib. Jadi sekarang Mahathir perlu berbaik-baik dengan Anwar, Kit Siang dan Pakatan Harapan. Dan itu melibatkan RM1 bilion.

  Pada dasarnya, Mahathir mahu Mukhriz menjadi Perdana Menteri. Pada tahun 2002, Mahathir membincangkan perkara ini dengan Tun Abdullah Ahmad Badawi tetapi pada tahun 2004 Pak Lah mengecewakan Mahathir dan Khairy Jamaluddin yang memenangi jawatan timbalan Pemuda Umno dan bukannya Mukhriz. Dan itulah sebabnya pada bulan Jun 2006 Mahathir membuka langkah untuk menggulingkan Pak Lah.

  Pada tahun 2009, Najib mengambil alih dan Mahathir berharap bahawa Najib akan membantu Mukhriz memenangi kepimpinan Pemuda Umno tetapi, sekali lagi, Khairy menang dan Mukhriz kalah. Mahathir memberikan Najib peluang kedua pada tahun 2013 apabila Mukhriz bertanding jawatan Naib Presiden Umno tetapi, sekali lagi, Mukhriz kalah.

  Selepas itu, Mahathir berpendapat bahawa Najib mesti digulingkan. Dan pada tahun 2014 Mahathir memulakan langkahnya untuk menyingkirkan Najib menggunakan isu 1MDB sebagai pemangkin. Sekiranya Najib tidak akan membantu Mukhriz maka Mahathir perlu menggulingkannya. Mahathir semakin tua dan masa semakin singkat jadi Mukhriz harus dijadikan Perdana Menteri sebelum Mahathir meninggalkan dunia ini. Dan jika itu tidak dapat dilakukan melalui Umno maka ia harus dilakukan melalui Pakatan Harapan.

  Jadi, ketika Mahathir meletakkan jawatan dari Umno pada 29 Februari 2016 dan menyertai Pakatan Harapan, semuanya adalah Plan B. Plan A adalah untuk menjadikan Mukhriz Perdana Menteri melalui Umno. Plan B adalah untuk menjadikan Mukhriz Perdana Menteri melalui Pakatan Harapan.

  Mahathir telah memperuntukkan berbilion-bilion untuk menggulingkan Najib supaya Mukhriz boleh menjadi Perdana Menteri. Oleh itu, RM1 bilion untuk Kit Siang adalah apa yang Mahathir akan gelar sebagai dedak. RM1 bilion hanyalah sedikit sahaja. Ia hanyalah 1% daripada RM100 bilion yang dipertaruhkan. Ya, menjadikan Mukhriz Perdana Menteri bukan sekadar meneruskan dinasti politik Mahathir. Ia juga mengenai mendapatkan RM100 bilion Mahathir yang telah diletakkan di bawah proksi, penama dan kroni.

  Mahathir membuat kesilapan besar yang telah dielak oleh Tun Daim Zainuddin. Sebaik sebelum Daim meletakkan jawatan pada Mac 1991, beliau mendapatkan proksi, penama dan kroninya untuk memulangkan RM60 bilion yang telah diletakkan di bawah nama mereka dan memindahkan wangnya ke luar negara. Jadi sekarang RM60 bilion Daim selamat diletakkan di lebih daripada sedozen bank asing. Mahathir, bagaimanapun, tidak melakukan perkara yang sama ketika beliau meletakkan jawatannya pada bulan November 2003 dan sekarang semua wang itu tersangkut.

  Sebaik sahaja Mahathir menjadi Perdana Menteri (sekiranya Pakatan Harapan memenangi pilihan raya umum atau PRU14), pertama sekali beliau akan melantik Mukhriz sebagai timbalannya. Sudah tentu, akan ada protes tetapi itu hanya untuk sementara waktu kerana wang boleh menutup mulut orang. Mahathir akan memastikan proksi, penama dan kroninya memulangkan RM100 bilion kepadanya. Oleh itu, pelaburan RM1 bilion ke atas Kit Siang adalah dedak berbanding RM100 bilion yang dipertaruhkan.

  Mahathir adalah orang yang pakar berurusan dengan orang yang korup. Beliau menjadi Perdana Menteri dan kekal selama 22 tahun menerusi kaedah ini. Mahathirisme adalah mengenai menggunakan rasuah untuk mengeksploitasi orang-orang yang korup sebagai satu cara untuk mencapai matlamat. Dan Mahathir tahu pemimpin Pakatan Harapan tidak mempunyai moral, integriti dan maruah dan sangat korup. Dan ini adalah jenis orang yang Mahathir suka.

  Orang ramai mungkin bertanya mengapa Mahathir perlu membazirkan RM1 bilion hanya untuk menjadi Perdana Menteri sementara? Ini bukan mengenai membazirkan RM1 bilion. Ini adalah mengenai menyelamatkan RM100 bilion. Sekiranya Mahathir telah melakukan apa yang Daim lakukan, iaitu mengambil kembali RM100 bilion yang telah diletakkan di bawah proksi, penama dan kroni sebelum beliau meletakkan jawatan pada bulan November 2003, semua ini tidak perlu dilakukan. Tetapi Mahathir salah mengira kejujuran dan integriti proksi, penama dan kroninya. Mereka takut dengan kuasa politik dan pada masa ini Mahathir tidak ada kuasa politik. Jadi, mereka boleh menyimpan RM100 bilion itu tanpa rasa takut. Hanya apabila Mahathir menjadi Perdana Menteri sekali lagi, proksi, calon dan kroni itu akan tergesa-gesa untuk mengembalikan RM100 bilion itu. Itulah ceritanya yang sebenarnya.

  Link asal artikel:
  http://www.malaysia-today.net/mahathir-will-appoint-mukhriz-and-not-wan-azizah-as-the-dpm-part-3/

  Subjects:

 • No Comment to " Mahathir akan lantik Mukhriz dan bukannya Wan Azizah sebagai TPM: Bahagian 3 "