• Harga Minyak Meningkat Semula

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Monday, 12 February 2018
  A- A+


  SINGAPURA – Harga minyak naik dalam dagangan hari ini selepas mengalami kerugian besar minggu lalu, dipacu oleh pasaran saham yang lebih tenang

  Bagaimanapun, peningkatan pengeluaran di Amerika Syarikat melemahkan usaha Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan Rusia untuk mengetatkan pasaran bagi menaikkan harga bahan bakar itu.

  Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada AS$63.20 setong pada 0117 GMT, naik 0.7 peratus berbanding harga penutupan sebelumnya.

  Manakala niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) berada pada AS$59.68 setong, bertambah 0.8 peratus.

  Harga minyak lebih kukuh selepas minyak mentah mencatatkan kerugian terbesar dalam tempoh dua tahun pada minggu lepas disebabkan pasaran saham merosot.

  Tetapi dengan pasaran saham Amerika Syarikat mula melantun pada hari Jumaat lalu dan pasaran Asia seolah-olah stabil pada hari Isnin, penganalisis berkata, harga minyak mentah juga disokong.

  “Lantunan di saham A.S. bermaksud beberapa tangkapan mungkin (untuk minyak),” kata Greg McKenna, ketua strategi pasaran di broker niaga hadapan AxiTrader.

  McKenna berkata, pasaran pada hari Isnin adalah senyap sebagai “insentif untuk pedagang di Australia atau Asia untuk melakukan apa-apa Amerika Syarikat’ – yang merujuk kepada ketidaktentuan pasaran saham Amerika Syarikat baru-baru ini.

  Selain itu, Jepun juga sedang cuti.

  Ia juga bercuti di Jepun.

  Tetapi pasaran minyak masih menghadapi peningkatan pengeluaran minyak syal yang telah bertambah melebihi 10 juta tong sehari mengatasi pengeksport utama Arab Saudi dan masuk dalam jangkauan Rusia.

  Terdapat petunjuk yang kuat bahawa pengeluaran minyak Amerika Syarikat akan meningkat lagi. – Agensi

  Subjects:

 • No Comment to " Harga Minyak Meningkat Semula "