• Hanya Anak Sarawak Faham Tentang Sarawak

  Published: Wednesday, 21 February 2018
  A- A+
  Untuk membela hak rakyat negeri Sarawak, hanya pemimpin anak jati  Sarawak lebih memahami apa yang rakyatnya mahu.

  Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata di Majlis Sambutan Tahun Baru Cina 2018 anjuran SUPP Sibu menyatakan semua Presiden Parti Komponen BN Sarawak adalah anak Sarawak dan sudah tentu mendahulukan Sarawak dari diri sendiri berbanding dengan parti pembangkang yang mana presiden mereka bukan anak Sarawak.

  Memang benar apa yang nyatakan oleh Abang Jo. Bagaimana boleh mengharapkan pembangkang untuk membela rakyat Sarawak sedang mereka tidak memahami apa kehendak rakyat Sarawak.

  Hakikatnya, rakyat Sarawak memang memerlukan pemimpin jati anak Sarawak untuk membela setiap kepentingan rakyat. Inilah yang berlaku ketika ini apabila kepimpinan BN negeri begitu giat memperjuangkan isu yang berkaitan negeri.

  Di samping itu ia lebih lancar dibincang bersama kerajaan pusat memandangkan kedua kepimpinan berada di bawah payung parti yang sama yakni BN. Jadi tidak menjadi masalah untuk kepimpinan Sarawak bersuara menegakkan apa yang menjadi hak dan kepentingan negeri.

  Andai pembangkang menguasai Sarawak, adakah akan menjadi kenyataan pembangkang akan membrla negeri ini ?

  Sedangkan ketika ini pemimpin pembangkang asyik bersuara menegak kepentingan parti masing-masing dan bukan isu rakyat.

  Jadi Abang Johari lebih melihat isu ini sebagai strategi pembangkang untuk meraih undi pada PRU14 dan bukan perjuangan untuk membela rakyat negeri ini.

  Apa yang pasti, pembangkang mewar-warkan untuk membela rakyat hanyalah retorik semata-mata demi kelangsungan politik pembangkang yang masih kucar kacir tentang masalah dalaman parti pembangkang sendiri.

  Subjects:

 • No Comment to " Hanya Anak Sarawak Faham Tentang Sarawak "