• Bukan Islam Tidak Sesuai Jadi Calon PAS

  Published: Monday, 5 February 2018
  A- A+

  SHAH ALAM - Golongan bukan Islam kurang sesuai diketengahkan sebagai calon Pas dalam PRU14.

  Penganalisis politik dari Universiti Malaya, Prof Madya Dr Awang Azman Awang Pawi berkata, parti Islam itu berkemungkinan kehilangan undi sekiranya menampilkan calon bukan Islam.

  “Penampilan calon bukan Islam kurang strategik kalau di Kelantan. Tempat lain pun kurang signifikan kerana tidak sesuai dengan ideologi Pas secara konvensional.

  “Ini akan menyebabkan pengundi tegar dan konservatif Pas tidak berpuas hati. Ramai lagi orang Islam yang sesuai dengan dasar Pas boleh diketengahkan,” katanya kepada Sinar Harian, hari ini.

  Semalam, Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata, parti itu sudah memuktamadkan senarai calonnya yang akan bertanding pada PRU14.

  Menurut Abdul Hadi, Pas juga akan mengemukakan lebih ramai calon muda termasuk wanita dan bukan Islam memandangkan calon sedia ada sudah berusia.

  Mengulas lanjut, Awang Azman berkata, kelainan Pas untuk menampilkan calon muda dan wanita juga tidak akan memberi kelebihan besar kepada parti itu.

  “Calon berusia yang ada mungkin lebih berkarisma, dihormati dan bukan liabiliti kepada Pas. Bagi calon wanita, tidak nampak keperluan untuk Pas menampilkan lebih ramai golongan itu melainkan mereka benar-benar berkebolehan dan bukan sekadar tangkap muat,” katanya.

  Selain itu, menurut beliau, calon Pas dalam PRU14 dilihat sukar untuk mendapat sokongan jika hanya bergantung kepada kekuatan parti itu semata-mata.

  “Calon Pas hanya dapat bergantung kepada kekuatan parti itu di Kelantan dan Terengganu. Selebihnya, Pas bergantung kepada komponen parti lain sebagaimana dibuktikan dalam PRU13 ketika masih dalam Pakatan Rakyat.

  “Gagasan Sejahtera yang ditubuhkan Pas juga tiada kekuatan kerana kurang mempunyai sokongan akar umbi. Jadi Pas berada pada titik terendah dan prestasi keseluruhannya dijangka menurun pada PRU akan datang,” katanya.- Sinarharian

  Subjects:

 • No Comment to " Bukan Islam Tidak Sesuai Jadi Calon PAS "