• Adakah Rakyat Sarawak Mahu Tun Mahathir Kembali Menjadi Perdana Menteri?

  Published: Wednesday, 28 February 2018
  A- A+

  Pakatan Harapan (PH) yang merupakan pembangkang di Malaysia memang diketahui gemar menimbulkan isu kitar semula bukan sahaja isu semasa tetapi turut melibatkan perlantikan bakal Perdana Menteri.

  Dengan pelbagai janji manis, PH sebenarnya semakin menunjukkan kelemahan mereka terutama dalam mencipta isu kukuh bagi menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

  Bukan itu sahaja, kepincangan yang berlaku dalam kepimpinan PH pun masih belum dapat diselesaikan.

  Dalam keadaan terdesak seperti inilah menyebabkan timbul nama Tun Dr Mahathir Mohamed yang mahu diangkat sebagai Perdana Menteri jika mereka memerintah.

  Pemilihan ini seakan-akan menunjukkan PH tidak mempunyai pemimpin berkaliber untuk menjawat jawatan tersebut, sedangkan ada nama seperti Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Mohammad Sabu dicanangkan sebelum ini.

  Kenapa Mahathir pula yang dipilih sedangkan beliau merupakan 'musuh' pembangkang sebelum ini. Adakah ia menunjukkan Anwar Ibrahim, Kit Siang dan Mat Sabu tidak mempunyai kekuatan.

  Namun jika Mahathir yang dipilih kembali sebagai Perdana Menteri, rakyat Sarawak sudah pasti tidak lupa apa yang beliau telah buat selama menjadi Perdana Menteri. Isu Empangan Bakun, SESCO, Hak Sarawak dalam MA63 dan sebagainya telah menjadi igauan buruk buat Sarawak sebelum ini.

  Rakyat Sarawak tidak akan membiarkan pisang berbuah dua kali kerana kesukaran bersuara untuk hak Sarawak pernah dirasai selama 22 tahun Mahathir berkuasa. Kepentingan Sarawak tidak diambil peduli sehingga pembangunan Sarawak jauh ketinggalan.

  Bagaimana rakyat Sarawak boleh menerima jika Mahathir menjadi Perdana Menteri jika luka lama masih berdarah dan tidak semudah itu rakyat Sarawak lupa dengan segala tindakan Mahathir kerana untuk pengetahuan umum, rakyat Sarawak bukan jenis yang mudah lupa.

  Segala janji Mahathir dalam manifesto PH hanyalah sesuatu yang hanya sedap telinga mendengar dan realitinya tidak akan dilaksanakan oleh PH.

  Sebagai contohnya manifesto PH pada PRU13 lepas pun tidak ditunaikan sedangkan PH berjaya membentuk kerajaan di Negeri Selangor dan Pulau Pinang.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Adakah Rakyat Sarawak Mahu Tun Mahathir Kembali Menjadi Perdana Menteri? "