• Adakah Mawan Kembali Dicalonkan?

  Published: Wednesday, 28 February 2018
  A- A+

  Nama Tan Sri William Mawan Ikom mungkin bukan asing dalam arena politik Sarawak bukan sahaja sebagai Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan Ahli Parlimen tetapi pernah menjawat jawatan sebagai menteri kabinet negeri.

  Walaupun mempunyai pengalaman luas dalam politik, nama Mawan kini mula kabur untuk kembali semula dicalonkan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

  Mawan yang merupakan Ahli Parlimen Saratok sebelum ini mendapat tampran hebat selepas Presiden Parti Progresif Demokratik (PDP) menegaskan empat kerusi yang diperuntukkan kepada parti tersebut hanya akan diwakili ahli parti pimpinannya.

  Kenyataan tersebut amat jelas membayangkan Mawan bakal hilang dari 'radar' calon yang bakal diturunkan untuk mempertahankan Parlimen Saratok mewakili BN.

  “Mengenai kedudukan Parlimen Saratok, ia adalah milik kita. Mengenai kedudukan beliau (Mawan), biarlah Majlis Tertinggi PDP membuat keputusan mengenainya,” katanya seperti dilaporkan Sarawakvoice.

  PDP dikhabar mempunyai tiga calon berpotensi menggantikan Mawan bagi mempertahankan kerusi Saratok.

  Bagaimanapun, Mawan ketika ini dilihat agak aktif berada di lapangan berjumpa masyarakat sebagai percubaan untuk dicalonkan semula.

  Pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), Mawan menang dengan majoriti 2,081 undi mengalahkan Rosli Lek @ Abang Roselie Abang Paleng (Bebas) dan Ali Biju (PKR).-Sarawakiana


  Subjects:

 • No Comment to " Adakah Mawan Kembali Dicalonkan? "