• Washington Tolak Dialog Seoul, Pyongyang

  Reporter: Azmin Ramlie
  Published: Wednesday, 3 January 2018
  A- A+

  NEW YORK: Duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Nikki Haley menolak dialog antara Pyongyang dan Seoul, sekali gus memberi amaran Washington tidak akan tunduk terhadap sebarang permintaan daripada Korea Utara.

  "Kami tidak akan menerima sebarang bentuk rundingan dengan serius, jika ia tidak menyentuh langsung mengenai usaha untuk mengharamkan penggunaan segala senjata nuklear di Korea Utara.

  "Kami menganggap mereka sebagai satu rejim yang mementingkan diri sendiri, jadi kami tidak fikir kami perlu menerima cadangan itu dengan senyuman.

  "Kita perlu memaksa mereka untuk menghentikan penggunaan senjata nuklear dan ia mesti dilakukan sekarang," kata Haley ketika mengulas mengenai dialog peringkat tertinggi antara Seoul dan Pyongyang minggu depan.

  Program nuklear Korea Utara memaksa PBB meningkatkan lagi sekatan terhadap negara itu, susulan kebimbangan tercetusnya konflik nuklear.

  Semalam, Korea Selatan mencadangkan satu rundingan diadakan pada 9 Januari ini selepas pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, berkata negaranya mungkin menyertai Sukan Olimpik musim sejuk di Pyeongchang. - AFP

  Subjects:

 • No Comment to " Washington Tolak Dialog Seoul, Pyongyang "