• Trump Tidak Suka Bangunan Kedutaan AS Di London

  Reporter: Bukan Nama Sebenar
  Published: Friday, 12 January 2018
  A- A+

  WASHINGTON – Presiden Donald Trump membatalkan perjalanan ke Kedutaan Amerika Syarikat yang baru di London kerana mendakwa beliau “bukan peminat” bangunan.

  Tindakan Trump telah menghalang protes secara meluas dirancang untuk Presiden Amerika Syarikat Langkah itu.

  Langkah Trump itu mengecewakan kedutaan tersebut yang terletak di Nine Elms.

  “Saya bukan seorang peminat Pentadbiran Obama yang telah menjual kedutaan yang terletak di lokasi terbaik dan paling baik di London hanya untuk membina tempat baru yang bernilai AS$1.2 bilion. Rundingan yang teruk.

  “Mahu saya memotong riben – TIDAK!” kata Trump menerusi Twitter.

  Rakyat Britain telah merancang untuk melakukan tunjuk perasaan semasa lawatannya ke bandar itu.

  Trump tidak popular dalam kalangan rakyat Britain, sekali gus jika lawatan itu berlaku akan memalukan Amerika Syarikat yang merupakan sekutu paling rapat kepada United Kingdom.

  Setiauasa Negara Amerika Syarikat, Rex Tillerson akan menggantikan Trump untuk pembukaan kedutaan tersebut.

  Bangunan kedutaan lama yang terletak di 24 Grosvenor Square di London dijual pada tahun 2009 – semasa masa pentadbiran Obama – kepada Diar, anak syarikat dana kekayaan Qatar Investment dengan anggaran 500 juta pound (AS$677 juta), menurut laporan Evening Standard pada tahun 2016.

  Bangunan yang disiapkan pada tahun 1957, merupakan salah satu karya arkitek awal Eero Saarinen dan diberi status perlindungan oleh Warisan Bahasa Inggeris pada tahun 2009.

  Amerika Syarikat sebenarnya mahu menjual Grosvenor Square sebelum Obama dipilih sebagai presiden kerana kebimbangan keselamatan. Malah, keputusan untuk memindahkan kedutaan ke Nine Elms di selatan London dibuat oleh pentadbiran George W. Bush.

  Trump dijadualkan mengadakan lawatan rasmi pertamanya ke United Kingdom pada bulan depan dan akan mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Britain, Theresa May dan juga Ratu Elizabeth. – MalaysiaGazette

  Subjects:

 • No Comment to " Trump Tidak Suka Bangunan Kedutaan AS Di London "