• Sarawak Mahu Ketua Menteri Yang Berkhidmat Untuk Semua Kaum

  Published: Tuesday, 23 January 2018
  A- A+

  Beberapa pihak sebelum ini membangkit isu Dayak sebagai Ketua Menteri Sarawak yang pada hakikatnya sebuah propaganda yang tidak sesuai di jadikan isu dalam negeri yang terdapat 27 etnik menjadi warganegara.

  Propaganda berkenaan dijadikan senjata provokasi untuk meraih simpati rakyat setiap kali menjelang pilihan raya, namun ternyata taktik tersebut sentiasa menemui kegagalan kerana rakyat biasa menyedari hakikatnya, sejarah telah membuktikan Ketua Menteri yang pertama dan kedua berketurunan Dayak Iban.

  Jelas sekali kenyataan yang mendakwa mustahil Dayak untuk menjadi Ketua Menteri adalah tidak relevan, malah lebih relevan jika persoalan yang dibangkitkan itu membicarakan kemungkinan kaum Cina atau Orang Ulu juga layak jadi ketua menteri.

  Setakat ini, hanya kaum Cina dan Orang Ulu yang belum pernah menjadi Ketua Menteri Sarawak, manakala tokoh dari kaum Dayak, Melanau dan Melayu masing-masing pernah menduduki jawatan itu sebanyak dua kali.

  Rakyat Sarawak lebih bijak menilai permainan politik seumpama itu semata-mata cuba memecahbelahkan perpaduan kaum dan agama yang sekian lama di amalkan oleh rakyat negeri ini.

  Sepatutnya bukan kaum yang disasarkan untuk menjadi ketua menteri, tetapi siapa yang benar-benar layak dan bertindak adil untuk seluruh kaum negeri ini. Bukan jawatan yang menjadi keutamaan tetapi khidmat yang tidak pernah pilih kasih serta mampu mengangkat martabat seluruh rakyat Sarawak.

  Tidak mengira kaum mana yang akan menjawat jawatan ketua menteri tetapi kelayakan yang memastikan seorang ketua menteri tersebut dapat memimpin negeri dengan baik.

  Bukanlah tindakan yang bijak untuk bermain propaganda dengan memastikan kaum tertentu menjadi ketua menteri. Pilihan rakyat dan sikap memahami kehendak pelbagai kaum menjadi asas penting untuk memegang jawatan ketua menteri.

  Namun yang lebih penting adalah perkhidmatan yang diberikan kepada rakyat berbilang kaum dan agama di negeri ini. – Abdul Halim Jantan

  Subjects:

 • No Comment to " Sarawak Mahu Ketua Menteri Yang Berkhidmat Untuk Semua Kaum "