• Pernah Ketagihan Onani & Filem Lucah, Wanita Ini Kongsi Cara ‘Bertaubat’

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 11 January 2018
  A- A+

  Jika anda mengenali Erica Garza, pasti anda tidak tahu apa yang beliau lalui.

  Ianya pasti sukar untuk mempercayai yang ibu berusia 35 tahun pernah mengalami ketagihan filem dewasa suatu ketika dahulu.

  Di dalam buku beliau bertajuk “Getting Off”, Erica dengan berani berkongsi kepayahan beliau apabila mengalami ketagihan menonton filem dewasa. Ianya bermula seawal beliau berusia 12 tahun yang berakhir ketika beliau berumur 30 tahun.

  Menurut beliau, ianya berlaku ketika sedang membesar di Los Angeles dan perlu memakai pendakap belakang (back brace) disebabkan oleh penyakit scoliosis. Beliau juga sering dibuli pada ketika itu.

  Ketagihan menonton filem dewasa bermula ketika beliau di usia remaja apabila sering menonton soft core ‘cinemax shows’ ketika ibu bapanya sedang tidur.

  Ianya diikuti dengan percubaan untuk menonton filem yang lebih hardcore menerusi internet. Apabila beliau berumur 15 tahun, pita rakaman seks Pamela Anderson dan Tommy Lee telah keluar ke orang awam dan beliau telah menontonnya.

  “Apa yang saya dapat adalah gabungan di antara perasaan malu dengan diri dan juga keseronokan dari segi seksual” Beliau mengaku.

  Beliau kehilangan dara pada umur 17 tahun dan mempunyai teman lelaki dan pasangan seksual yang pelbagai semenjak itu.

  Beliau mengaku bahawa suka dengan idea orang menganggap beliau sebagai ‘cool’ sebab dia suka filem dewasa.

  “Saya berasa lega apabila seakan-akan ada suatu dinding di antara saya dengan kekasih, dan kita tidak perlu terlalu emosional ketika melakukan hubungan seks“

  Namun kekasih-kekasih lama sering meninggalkan beliau. Beliau sering berasa kecewa, tidak berguna dan dipergunakan.

  Dalam suatu pengalaman lain, beliau berkongsi bagaimana beliau menonton video dewasa selepas melakukan hubungan seks dengan kekasih bernama Clay.

  “Kadang-kadang menonton kip video pasukan sorak mengadakan hubungan seks dengan bapa tiri di atas meja makan sambil ibunya sedang mandi di tingkat atas. Keadaan ini membuatkan dia berasa sungguh sengsara melihat bagaimana lelaki seperti Clay ini mengunakan dirinya demi seks.”

  “Ketagihan saya sangat perit dan memalukan,’ beliau tambah. “Fikiran saya sangat menakutkan dan memalukan. Saya sebenarnya sakit dan memalukan. Tetapi tiada apa yang menghentikan saya dari cuba atasi ketagihan tersebut.”

  Akhirnya. beliau berjaya mengatasi ketagihan, disebabkan oleh suaminya ini.

  Erica mulai sedar ketagihannya adalah bukan suatu yang boleh diambil remeh dan membuatkan beliau mengambil keputusan untuk ke Bali, Indonesia. Di sana, beliau bertemu dengan seorang pereka aplikasi, yang bernama Willow Neilson.

  Neilson berbincang mengenai ketagihan Erica secara terbuka dan membantu mengenalpasti punca yang menyebabkannya.

  Akhirnya, beliau mula menyertai yoga dan terapi. Kini, beliau hanya menonton sekali sekala.

  Dalam kenyataannya, Erica mengatakan:

  “Sebagai ibu bapa yang cuba bersusah payah untuk menjaga anak, menukar lampin, dan menyusukan anak, kami menonton filem dewasa kadang-kadang apabila waktu kami bermanja.”

  “Namun demikian, saya turut berasa bersalah”

  “Tapi pada masa yang sama, kami berasa gembira apabila anak kami tidur lena.”

  “Dalam kesibukan menggalas tugas ibu bapa ini, saya nampak masa depan di antara saya, suami dan anak-anak.”

  Buku beliau yang bertajuk “Getting Off” yang menunjukkan dengan mendalam bagaimana beliau berlawan masalah ketagihan.

  Maka dengan itu, mengatasi ketagihan seks ini boleh, menurut Erica, terutama apabila kamu mendapatkan bantuan dan sokongan yang diperlukan.-taikotai.tv

  Subjects:

 • No Comment to " Pernah Ketagihan Onani & Filem Lucah, Wanita Ini Kongsi Cara ‘Bertaubat’ "