• Pakatan Harapan Selesai Agihan Kerusi Akhir Bulan Ini

  Published: Wednesday, 24 January 2018
  A- A+

  KOTA KINABALU: Pakatan Harapan menetapkan tempoh hingga akhir bulan ini untuk menyelesaikan isu calon dan pengagihan kerusi dalam kalangan parti gabungan itu dan parti pembangkang lain di Sabah.

  Timbalan Presiden Pakatan Harapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata tempoh sama turut diberikan kepada Pakatan Harapan di negeri lain untuk menyelesaikan segera isu berkenaan.

  "Kita akan minta setiap parti (Pakatan Harapan) untuk menyenaraikan calon mengikut kawasan yang dikhususkan dan setiap parti saya pasti sudah kenal pasti bakal calon.

  "Begitu juga dengan pembahagian kerusi mesti dibereskan sebelum akhir bulan ini. Kita minta semua negeri menyelesaikan agihan bagi setiap kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) atau Parlimen," katanya pada sidang media Pakatan Harapan Sabah, di sini, hari ini.

  Yang turut hadir ialah Pengerusi Pakatan Harapan Sabah yang juga Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) negeri, Christina Liew dan Timbalannya yang juga Pengerusi DAP Sabah, Stephen Wong.

  Muhyiddin berkata, pakatan pembangkang terbuka untuk menjalin kerjasama dengan parti pembangkang lain di negeri ini yang berkongsi matlamat sama untuk menumbangkan Barisan Nasional (BN).

  Bagaimanapun, katanya, setakat ini tiada pertemuan atau kerjasama rasmi dengan parti pembangkang lain termasuk Parti Warisan Sabah (Warisan) yang diketuai bekas Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal.

  "Terpulang kepada Shafie untuk buat apa yang patut, ..saya tidak ingat sama ada dia pernah cakap pasal itu (kerjasama Warisan dan Pakatan Harapan) dengan saya," katanya.

  Sementara itu, Stephen yang juga Ahli Parlimen Sandakan, berkata Pakatan Harapan Sabah sedia menawarkan 60 peratus atau sekurang-kurangnya 36 kerusi DUN kepada Warisan dan mengiktiraf parti itu sebagai parti tunjang di peringkat negeri.

  Sebagai timbal balik, katanya, pihaknya mahu supaya 60 peratus atau sekurang-kurangnya 15 kerusi Parlimen diagihkan kepada Pakatan Harapan Sabah pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU-14).

  Katanya, cadangan itu sudah dipersetujui secara sebulat suara oleh pemimpin Pakatan Harapan Sabah dan ia akan dibincangkan dengan Mohd Shafie dalam masa terdekat.

  "Muhyiddin meminta kita menyelesaikan isu agihan kerusi sebelum akhir bulan ini jadi kita perlu bincang perkara ini secepat mungkin. Kita berpendapat cadangan ini adalah yang terbaik dan saya rasa tiada sebab untuk Warisan menolaknya," katanya.

  Ditanya mengenai kerjasama dengan Gabungan Sabah, Stephen berkata, pihaknya tiada kerjasama dengan gabungan pembangkang tempatan Sabah itu. - BH

  Subjects:

 • No Comment to " Pakatan Harapan Selesai Agihan Kerusi Akhir Bulan Ini "