• Mawan Masih Berharap Untuk Dicalonkan

  Published: Tuesday, 23 January 2018
  A- A+

  Ahli Parlimen Saratok Tan Sri William Mawan mendakwa beliau masih mempunyai sokongan yang kuat untuk dicalonkan semula pada Pilihanraya Umum Ke14 (PRU14) akan datang.

  Memetik laporan The Borneo Post, beliau turut mendakwa telah menjadi ahli parti komponen Barisan Nasional (BN) dan hanya menunggu masa yang sesuai untuk mengumumkan perkara tersebut.

  "Mengenai isu pencalonan langsung dalam pilihan raya, ia masih menjadi hak pengerusi BN, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, dan berunding dengan pengerusi BN negeri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg kerana formula calon langsung secara teknikalnya tidak boleh diketepikan untuk menyelesaikan isu-isu di mana-mana kawasan, "katanya.

  Berkenaan minat Parti Demokratik Progresif (PDP) untuk bertanding di kerusi parlimen Saratok, Mawan berkata ia perlu dilakukan dengan betul tanpa menjejaskan sokongan BN yang sedia ada di kawasan tersebut.

  "Walaupun mereka (PDP) merasa perlu mengambil alih kerusi, mereka sepatutnya menghubungi saya terlebih dahulu daripada cuba menghalang saya atau menghapus pengaruh saya di Saratok. Saya bukan pembangkang. Saya bukan musuh kamu. Saya adalah ahli parlimen BN Saratok yang diamanahkan oleh BN," ujarnya.

  Beliau dilihat begitu kesal dengan tindakan Presiden PDP Datuk Seri Tiong King Sing yang seolah-olah mahu menghapuskan pengaruh beliau di Saratok.

  "Kita bukan sahaja perlu bercakap mengenai hak untuk bertanding dalam tiket BN, tetapi sama ada kita mempunyai asas sokongan untuk memenangi pilihan raya."jelasnya. - Sarawakiana


  Subjects:

 • No Comment to " Mawan Masih Berharap Untuk Dicalonkan "