• Mahathir Seharusnya Bersikap Seperti Hasmah

  Published: Wednesday, 24 January 2018
  A- A+
  Dalam satu kenyataan yang dilapor Malaysikini, Nazifuddin Najib berkata Tun Dr Siti Hasmah Ali jelas memiliki sikap yang berbeza daripada mantan Perdana Menteri selama 22 tahun Tun Dr Mahathir Mohammad.

  Hasmah dilihat sebagai insan yang tahu erti mengenang jasa.

  Dari kehebatan dasar Tun Razak dan penderitaan kerana penyakit yang tidak didedahkan kepada umum hingga kepada hubungan baik Tun Razak dan Tun Mahathir disebut penuh cermat Tun Siti Hasmah.

  Nazifuddin amat tertarik dengan pengakuan Tun Siti Hasmah bahawa Tun Mahathir tidak mungkin akan menjadi Perdana Menteri Malaysia keempat jika tidak kerana Tun Razak yang telah mempersiapkannya.

  Ya, itu benar kerana Tun Razak yang bertanggungjawab membawa Tun Mahathir kembali menyertai UMNO pada tahun 1971 setelah disingkirkan keahlian UMNO pada tahun 1969 oleh Tunku Abdul Rahman.

  Dari bait-bait kenyataan tersebut, jelaslah Hasmah mengetahui segala-galanya susun galur Mahathir menjadi Perdana Menteri.

  Naluri wanita lebih peka dengan suasana dan lebih tahu mengenang jasa bila sesuatu yang memberi kebaikan terhadap kehidupan berlaku terhadap diri Hasmah dan keluarga.

  Cuma Mahathir tidak melihat Hasmah sebagai ikhtibar kerana asyik dikuasai oleh perasaan tamak dan gila kuasa.-Abdul Halim Jantan

  Subjects:

 • No Comment to " Mahathir Seharusnya Bersikap Seperti Hasmah "