• Lambakan Kondom, Maryam Lee Dibogelkan Di Indonesia

  Published: Wednesday, 31 January 2018
  A- A+

  KUALA LUMPUR: Gara-gara membawa terlalu banyak kondom ketika melawat Indonesia, aktivis politik dan pendukung kempen #UndiRosak, Maryam Lee diarahkan berbogel dan tonggek di hadapan sebuah cermin agar kemaluannya dapat diperiksa secara fizikal oleh pihak berkuasa Lapangan Terbang Adisucipto, Yogyakarta.

  Kejadian berlaku pada 31 Disember lalu.

  Kondom berkenaan yang berkemungkinan untuk aktiviti seks Maryam di sana telah disalah tafsir sebagai digunakan dalam usaha menyeludup masuk dadah ke negara jiran itu.

  Tiada sebarang bahan narkotik ditemui pada tubuh Maryam.

  Diketahui umum, kondom ada kalanya diisi dadah dan disorokkan dalam kemaluan bagi mengelakan dikesan.

  Kejadian pemeriksaan badan dan longgokan kondom dalam beg perjalanan didedahkan Maryam sendiri di akaun Facebook miliknya.

  Maryam tidak menyatakan secara jelas kondom itu untuk aktiviti seksnya di masa lapang di negara itu sebaliknya memberikan jawapan yang bersifat menyindir pihak berkuasa negara itu ketika disoal bertalu-talu.

  Beliau berkata, “Aku tenang saja kerana aku tahu aku tidak melakukan salah apa-apa, dan tidak melakukan hal yang melanggar undang-undang.

  “Harus aku jelaskan di sini aku seorang perempuan muda yang belum menikah, pergi ke negara orang seorang diri dan berjalan sendiri ke mana-mana. Mungkin ini menjadi sesuatu yang aneh ketika ada beberapa kondom di dalam begku juga, untuk banyak sebab yang bukan urusan siapa-siapa.

  “Ramai yang tidak memahami, dalam kehidupan sehari-hari seorang aktivis feminis, seks itu satu hal taboo yang paling sulit dibicarakan di ruang awam, apa lagi ketika berhadapan dengan pihak berkuasa.

  “Ketika aku disoal berkali-kali oleh pegawai imigrasi, kenapa ada kondom di dalam beg, apa yang harus aku jawab selain; Apa lagi kegunaan kondom, Pak? Masa digunakan untuk basuh baju?” tulisnya.

  Jawapan kurang menyenangkan itu menyebab pihak berkuasa Indonesia kemudiannya memintanya ke sebuah bilik khas sebelum diarahkan berbogel.

  “Seterusnya aku hanya menurutkan segala arahan, aku disuruh tonggeng membelakangi cermin dan kemaluanku diperiksa secara fizikal untuk sebarang narkoba (dadah). Ternyata semua itu sia-sia kerana aku tidak bersalah.

  “Once cleared, aku terus memakai pakaianku semula dan membereskan bagasi dengan cepat,” katanya.

  Enggan mengulas banyak mengenai jumlah kondom terlalu banyak yang dibawanya, Maryam sebaliknya mempersoalkan apakah tindakan pihak berkuasa Indonesia itu didorong kerana bentuk tubuhnya.

  “Adakah tubuh kecil aku ini begitu mencurigakan sehingga perlu begini,” katanya. – MYNEWSHUB.CC

  Subjects:

 • No Comment to " Lambakan Kondom, Maryam Lee Dibogelkan Di Indonesia "