• Kerajaan Negeri Tidak Abai Rakyat, Terus Salur Air Bersih

  Published: Wednesday, 24 January 2018
  A- A+

  Bekalan air bersih boleh dianggap isu utama yang sentiasa diberi perhatian oleh kerajaan negeri ekoran masih ramai penduduk belum menikmati kemudahan tersebut sepenuhnya.

  Menyedari tentang masalah tersebut, kerajaan negeri tidak pernah lepas tangan sebaliknya terus mencari jalan penyelesaian.

  Matlamat utama kerajaan negeri adalah menyalurkan bekalan air bersih ke seluruh pelosok negeri tanpa diskriminasi terhadap kaum.

  Ini bermakna setiap kaum mempunyai hak untuk menikmati kemudahan bekalan air bersih.

  Terbaru kerajaan negeri memperuntukkan RM1 bilion khusus bagi membekalkan air yang bersih kepada penduduk pedalaman menerusi pelaksanaan projek Grid Air Negeri.

  Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, sebagai permulaan kerajaan negeri telah melantik pihak konsultan untuk mengkaji kemungkinan penyaluran air dari Empangan Batang Ai ke kawasan Tanjung Manis di bawah fasa pertama projek itu.

  Katanya projek itu akan dilaksanakan secara berperingkat kerana membabitkan belanja yang besar dan beliau menjangkakan ia akan disiapkan dalam tempoh dua tahun.

  Abang Johari berkata empat empangan besar yang dimiliki Sarawak, iaitu Batang Ai, Bakun, Murum dan akan datang di Baleh akan digunakan bagi menyalur sumber air bersih kepada penduduk pedalaman mengikut zon.

  Hakikatnya, Abang Johari dan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak akan berhenti membangunkan masyarakat luar bandar walaupun ia memerlukan masa untuk dilaksanakan.-Sarawakiana

  Subjects:

 • No Comment to " Kerajaan Negeri Tidak Abai Rakyat, Terus Salur Air Bersih "