• Kenyang Telan Kambing

  Reporter: Dayyan Mikhail
  Published: Thursday, 11 January 2018
  A- A+

  Anggota Angkatan Pertahanan Awam (APM) Daerah Kubang Pasu berjaya menangkap ular sawa batik sepanjang 4.9 meter yang kekenyangan selepas menelan seekor kambing dalam kejadian di Kampung Padung, Bukit Kayu Hitam semalam.

  Pegawai APM Kubang Pasu, Kapten (PA) Kamalruzamal Kasa berkata, pihaknya menerima panggilan pada 7.35 malam daripada penduduk memaklumkan seekor ular sawa berada berhampiran kandang kambingnya.

  Katanya, sepasukan empat anggota diketuai Pegawai Operasi Sajiri Kassim bergegas ke lokasi dan mendapati ular berkenaan sedang berlingkar berhampiran kandang milik pengadu, Hassan Dollah, 62, dan dipercayai menelan seekor kambing.

  "Ular seberat 50 kilogram itu dipercayai menunggu masa untuk menelan kambing lain dan APM mengambil masa hampir sejam untuk menangkapnya memandangkan saiznya yang besar," katanya ketika ditemui di pejabatnya, di sini, hari ini.

  Katanya, ular sawa batik itu yang terbesar pernah ditangkap pihaknya dan dibawa pulang ke Pejabat APM Kubang Pasu bagi diserahkan kepada Jabatan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) untuk tindakan lanjut.-myMetro

  Subjects:

 • No Comment to " Kenyang Telan Kambing "