• "Jual Negara" Jika Bukan Projek Kroni Mahathir

  Published: Wednesday, 3 January 2018
  A- A+
  Tulisan asal oleh:
  Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 3 Januari 2018

  Mungkinkah ini sebab mengapa Mahathir begitu menentang projek Forest City?

  Pemilik Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) mengatakan bahawa projek Forest City mungkin mengehadkan pengembangannya kelak selepas rancangan pembesaran fasa ketiganya memandangkan Projek Forest City bertindih dengan kawasan konsesi pelabuhannya.

  PTP adalah 30% dimiliki oleh syarikat Denmark Maersk dan Maersk malah mengendalikan pelabuhan pada masa lalu semasa era Mahathir.

  Walau bagaimanapun, nampaknya syarikat Denmark yang memiliki dan mengendalikan pelabuhan milik MMC sebagai pemegang saham minoriti bukanlah tindakan menjual negara berbanding syarikat China yang memiliki saham minoriti di pelabuhan Melaka Gateway yang jauh lebih kecil itu, yang sudah semestinya adalah tindakan menjual negara.

  Selain itu, sebuah syarikat dari India yang memiliki saham minoriti dalam projek raksasa MMC iaitu projek pelabuhan Pulau Besar juga bukanlah tindakan menjual negara, tetapi syarikat China yang memiliki saham minoriti di pelabuhan Melaka Gateway yang jauh lebih kecil sudah semestinya adalah tindakan menjual negara.

  Ia hanyalah tindakan menjual negara apabila rakan-rakan Mahathir tidak terlibat dalam projek itu.

  Macai Mahathir, sila ambil perhatian.

  https://www.thestar.com.my/business/business-news/2014/08/30/maersk-ptp-terminal-expansion-capability-not-immediate-concern-worlds-largest-shipping-line-says-com/

  Link asal artikel:
  https://www.facebook.com/lim.siansee

  Subjects:

 • No Comment to " "Jual Negara" Jika Bukan Projek Kroni Mahathir "